Αυτοί οι τύποι σκουληκιών μπορούν επίσης να εμφανιστούν στο σώμα σας.

Δυστυχώς, ακόμη και στους σύγχρονους ανεπτυγμένους χρόνους υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από έλμινθους. Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε και να αποτρέψετε αυτό το φαινόμενο, είναι απαραίτητο, τουλάχιστον, να εξοικειωθείτε με τους κύριους τύπους σκουληκιών.

Τύποι σκουληκιών

Σε ιατρικές πηγές, στις οποίες μπορείτε να βρείτε την απάντηση στο ερώτημα τι τύπους σκουληκιών έχει ένα άτομο, παρέχουν δεδομένα για μια τεράστια ποικιλία ποικιλιών. Φυσικά, ορισμένοι τύποι είναι πιο συνηθισμένοι. Σύμφωνα με την ταξινόμηση, μπορούν να χωριστούν σε 3 κύριους τύπους. Αυτά είναι: οι στρογγυλοί και οι ταινίες, καθώς και οι φούγκοι.

στρογγυλά σκουλήκια

Το πρώτο στη λίστα των τύπων σκουληκιών στους ανθρώπους είναι να υποδείξετε τα στρογγυλά σκουλήκια. Είναι επίσης γνωστά ως νηματώδεις. Πήραν το όνομά τους λόγω της δομής του σώματος, επειδή αν κάνετε μια διατομή ενός ατόμου, μπορείτε να δείτε τη στρογγυλότητα που προκύπτει. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερα από 20 χιλιάδες είδη τους στον κόσμο, μόνο λίγα από αυτά βρίσκονται συνήθως στον άνθρωπο.

Τα πιο κοινά στρογγυλά σκουλήκια περιλαμβάνουν:

 • Στρογγυλό σκουλήκι. Αυτά τα σκουλήκια είναι αρκετά μεγάλα σε μέγεθος. Μπορούν να φτάσουν το μισό μέτρο σε μήκος. Το πλάτος κυμαίνεται μεταξύ 4-5 εκ. Το χρώμα είναι συνήθως ροζ, αλλά σε διαφορετικές περιπτώσεις μπορεί να είναι περισσότερο λευκό ή περισσότερο κόκκινο. Οι έλμινθοι αυτοί εντοπίζονται κυρίως στο λεπτό έντερο, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να βρίσκονται και στους χοληφόρους πόρους. Οι προνύμφες ταυτόχρονα κινούνται αρκετά εύκολα γύρω από το σώμα, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Τελικός σταθμός τους είναι οι πνεύμονες. Είναι εδώ που υπάρχουν οι πιο άνετες συνθήκες για την ωρίμανσή τους, επειδή αυτός ο τύπος παρασίτου ανήκει στα αναερόβια. Όταν γίνονται πιο βιώσιμα, μετακινούνται προς τα έντερα. Τα στρογγυλά σκουλήκια έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, η οποία μπορεί να είναι 12-14 μήνες. Έξω από το ανθρώπινο σώμα, αυτά τα σκουλήκια ζουν σε εδαφικές συνθήκες, όπου γεννούν πολλές χιλιάδες αυγά καθημερινά.
 • Pinworms. Πιο συχνά εντοπίζεται στα παιδιά, καθώς η αιτία της μόλυνσης μπορεί να είναι κακώς πλυμένα χέρια ή προϊόντα. Λίγο λιγότερο συχνά εισέρχονται στο σώμα με σωματίδια σκόνης. Το μέγεθός τους είναι πολύ μικρότερο από αυτό των στρογγυλών σκουληκιών. Τα αρσενικά φτάνουν τα 3 mm σε μήκος και τα θηλυκά - έως και 13-14 mm. Το χρώμα είναι εντελώς λευκό. Ο αγαπημένος τους βιότοπος είναι το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου. Τα αυγά τοποθετούνται στον πρωκτό, πιο κοντά στον πρωκτό. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι επίσης πολύ μικρότερο από αυτό των ασκαρίδων και είναι μόνο μερικούς μήνες.
 • Τριχινέλλα. Αυτά τα μέτριου μεγέθους σκουλήκια, που φτάνουν μόνο τα 4 mm σε μήκος, εισέρχονται συχνότερα στο ζωντανό ανθρώπινο σώμα ως μέρος του μολυσμένου κρέατος. Οι προνύμφες ζουν στον μυϊκό ιστό, κυρίως στους οφθαλμοκινητικούς και μασητικούς ιστούς, αλλά οι ενήλικες προτιμούν να εντοπίζονται στα έντερα. Η τριχινέλλα αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, αφού χωρίς την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αποβεί μοιραία.
στρογγυλά σκουλήκια από το ανθρώπινο σώμα

Ταινιοσκώληκες

Οι ταινίες χαρακτηρίζονται από επίπεδη δομή σώματος και πλήρη απουσία του γαστρεντερικού σωλήνα. Το μήκος των ατόμων μπορεί να φτάσει αρκετά μέτρα, λόγω των οποίων μοιάζουν με μακριά κορδέλα. Προτιμούν να ζουν στα έντερα ή στους γαστρικούς πόρους. Μεταξύ αυτών είναι οι ακόλουθοι τύποι:

 • Ταύρος ταινία. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες ποικιλίες ταινίας. Το μήκος ενός ατόμου μπορεί να φτάσει τα 15-20 μέτρα. Το σκουλήκι κολλάει στην επιφάνεια του λεπτού εντέρου και αρχίζει να απορροφά τις ουσίες που είναι απαραίτητες για ένα άτομο. Χωρίς σωστή διάγνωση και θεραπεία, μπορεί να ζήσει έως και 10 χρόνια. Η μόλυνση εμφανίζεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένου, κακοψημένου κρέατος.
 • Νάνος ταινία. Πήρε το όνομά του λόγω του μικρού του μεγέθους, που είναι κατά μέσο όρο 4-5 mm. Μπορείτε να μολυνθείτε με μια τέτοια ταινία από κακώς πλυμένα λαχανικά, ακόμη και βρώμικα χέρια.
 • Φαρδιά κορδέλα. Άλλη μια μεγάλη θέα. Το μήκος του μπορεί να είναι έως και 10 μέτρα, το πλάτος είναι συνήθως μεγαλύτερο από αυτό των άλλων σκουληκιών. Οι προνύμφες εισέρχονται στο σώμα με μολυσμένα ψάρια και μεγαλώνουν σε ενήλικα σε μόλις 3, 5 εβδομάδες. Ζει κυρίως στο λεπτό έντερο. Το προσδόκιμο ζωής μπορεί να φτάσει δεκάδες χρόνια.
 • Εχινόκοκκος. Μικρά σκουλήκια, το μήκος των οποίων, κατά κανόνα, δεν υπερβαίνει τα 5 mm. Η μόλυνση εμφανίζεται από μολυσμένα ζώα: γάτες και σκύλους. Αυτό το είδος διαφέρει στο ότι τα άτομα δεν εντοπίζονται στα έντερα, αλλά στους πνεύμονες ή στο ήπαρ. Είναι επικίνδυνα γιατί μπορούν να προκαλέσουν το σχηματισμό κύστεων, οι οποίες αργότερα απαιτούν χειρουργική αφαίρεση.

Αυτά τα σκουλήκια μπορεί να είναι πολύ επιβλαβή για το σώμα, επομένως όσο πιο γρήγορα εντοπιστούν, τόσο το καλύτερο.

φούκες

Οι φλούδες, όπως και οι ταινίες, είναι επίπεδα παράσιτα λόγω της δομής του σώματός τους. Ονομάζονται επίσης σκουλήκια του ήπατος, επειδή ο κύριος βιότοπός τους είναι το ήπαρ και η χοληφόρος οδός. Οι κύριοι τύποι τους είναι:

 • Απροσδόκητη επιτυχία. Γνωστό και ως cat fluke. Ζει κυρίως σε ποτάμια και λίμνες, πράγμα που σημαίνει ότι εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα μαζί με μολυσμένα ψάρια που έχουν υποστεί κακή επεξεργασία. Τα κατοικίδια μπορούν να λειτουργήσουν ως μεταφορείς. Τα άτομα είναι αρκετά μικρά και σπάνια φτάνουν τα 12-13 mm. Μέσα σε ένα άτομο μπορούν να ζήσουν σε απολύτως οποιοδήποτε όργανο.
 • Κινέζικο ή ανατολίτικο φούτερ. Χαρακτηρίζεται από μια διάφανη κόκκινη απόχρωση του σώματος και μικρό μέγεθος, όχι περισσότερο από 2, 5 εκ. Εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα, πανομοιότυπη με την κοινή αυλάκωση. Μπορεί να γεννήσει περισσότερα από 3, 5 χιλιάδες αυγά καθημερινά.
 • Φασσιόλα. Αυτό είναι ένα μεγαλύτερο επίπεδο σκουλήκι, το μήκος του μπορεί να είναι 5-7 εκ. Είναι βιώσιμο μόνο σε συνθήκες γλυκού νερού. Πεθαίνει σε αλμυρές πηγές. Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί με fasciola πίνοντας ακατέργαστο μολυσμένο νερό, για παράδειγμα, ενώ κάνει μπάνιο, και επίσης τρώγοντας φυτά. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος εάν πρόκειται για υδρόβια ή άγρια είδη.

Τα ηπατικά φλύκταινα, αν και μικρά σε μέγεθος, μπορεί να είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Ο ασθενής, εκτός από τα τυπικά συμπτώματα, μπορεί να αναπτύξει πυρετό.

Οι πιο απλοί οργανισμοί

Οι απλούστεροι οργανισμοί υπάρχουν στη γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Μέχρι σήμερα, η επιστήμη διαβάζει περισσότερα από 14, 5 χιλιάδες είδη. Όπως και άλλα παράσιτα, το αγαπημένο τους περιβάλλον είναι το έδαφος, το νερό στις δεξαμενές και, φυσικά, το ανθρώπινο σώμα. Μπορούν να παραμείνουν στην επιφάνεια των λαχανικών και των φρούτων για κάποιο χρονικό διάστημα, η χρήση των οποίων συχνά προκαλεί μόλυνση.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, όταν πρόκειται για τη μόλυνση ενός ατόμου με πρωτόζωα, εννοείται το Giardia. Η ζωντάνια τους είναι αξιοζήλευτη. Αντέχουν ακόμη και στις πιο αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Στη δομή τους, διακρίνονται από την παρουσία τεσσάρων ζευγών μαστιγίων και ενός ειδικού δίσκου που εκτελεί λειτουργία αναρρόφησης. Χάρη σε αυτά, η Giardia προσκολλάται αξιόπιστα στην εσωτερική επιφάνεια του εντέρου και αρχίζει να παρασιτεί.

Συμπτώματα εκδήλωσης

Το γεγονός ότι τα σκουλήκια εμφανίστηκαν στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να γίνει κατανοητό από έναν τεράστιο αριθμό σημείων. Αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι γενικής φύσης, υποδεικνύοντας την παρουσία μιας φλεγμονώδους διαδικασίας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον ασθενή, αναγκάζοντάς τον να αναζητήσει την αιτία σε άλλες ασθένειες.

Έτσι, ο ασθενής μπορεί να σημειώσει στον εαυτό του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου:

 • Κόπωση, αδιαθεσία, κόπωση.
 • Ωχρότητα του δέρματος.
 • Ζάλη και μερικές φορές πονοκεφάλους.
 • Αυξημένο άγχος, ευερεθιστότητα. Στα παιδιά, μπορεί να παρατηρηθεί έντονη επιθετικότητα.
 • Επιδείνωση του ύπνου. Συνήθως ανησυχείτε για την αϋπνία.
 • Πόνος στις αρθρώσεις, αισθήσεις τραβήγματος στους μύες.
 • Αυξημένη σιελόρροια.
αίσθημα αδιαθεσίας με σκουλήκια

Η κούραση είναι ένα από τα σημάδια της παρουσίας σκουληκιών.

Τα ακόλουθα σημάδια, που θυμίζουν αλλεργική αντίδραση ή ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα, μπορεί να παραπλανήσουν τον ασθενή:

 • Κιτρίνισμα του δέρματος;
 • Εξάνθημα στο σώμα.
 • Κρίσεις βρογχικού άσθματος;
 • Διαταραχές κοπράνων: δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
 • Φούσκωμα;
 • Αίσθημα ναυτίας, καθώς και έμετος.
 • Πόνος στην κοιλιά και το υποχόνδριο.
 • Ελαφρώς αυξημένη θερμοκρασία σώματος.

Αλλά τα πιο τυπικά συμπτώματα για αυτήν την κατάσταση, λόγω των οποίων οι άνθρωποι αρχίζουν συχνότερα να υποψιάζονται ότι έχουν παράσιτα, είναι:

 • Απώλεια βάρους χωρίς προφανή λόγο. Ταυτόχρονα, γίνεται πολύ δύσκολο να επιστρέψετε τα κιλά που αναχώρησαν.
 • Κνησμός στον πρωκτό?
 • Βρουξισμός. Αυτό το φαινόμενο εκφράζεται στο τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά σημάδια της παρουσίας παρασίτων στο σώμα, μερικές φορές αυτό το φαινόμενο είναι εντελώς ασυμπτωματικό και ως εκ τούτου, οι άνθρωποι μπορεί να μην το γνωρίζουν για μήνες.

Διαγνωστικά

Ο εντοπισμός ελμινθών στο σώμα δεν είναι καθόλου εύκολος. Η τυπική διαδικασία σε αυτή την περίπτωση είναι η εξέταση των κοπράνων για τον αυγοσκώληκα. Πρέπει να πω ότι μερικές φορές για να ανιχνευθούν σκουλήκια στα κόπρανα, μπορεί να χρειαστεί να γίνει ανάλυση από 3 έως 5 φορές.

Πώς να αναγνωρίσετε ορισμένους τύπους σκουληκιών, μόνο ένας γιατρός γνωρίζει. Είναι αδύνατο να το κάνετε μόνοι σας χωρίς αποτελέσματα δοκιμών. Ανάλογα με τα συμπτώματα που υπάρχουν, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει τις ακόλουθες διαδικασίες εξέτασης:

 • Ανάλυση αίματος. Σε αυτή την περίπτωση, αναλύεται ο αριθμός των δεικτών όπως οι πρωτεΐνες και τα ηωσινόφιλα.
 • Ανάλυση απόξεσης από τον πρωκτό.
 • Ανάλυση κολπικής απόξεσης.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Οπως:

 • Εξέταση πτυέλων;
 • Η μελέτη της σύνθεσης των ούρων και της χολής.
 • ενδοσκόπηση?
 • Η αξονική τομογραφία;
 • Διαδικασία υπερήχων.

Αφού εντοπιστούν τα παράσιτα, ο γιατρός καταρτίζει ένα σχέδιο θεραπείας.

Θεραπευτική αγωγή

Δεν επιτρέπεται η αυτοθεραπεία των παρασίτων. Αυτό οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες:

 • Τα παρασκευάσματα περιέχουν διαφορετική δραστική ουσία, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν επιζήμια επίδραση σε διαφορετικούς τύπους ελμινθών.
 • Ορισμένα φάρμακα είναι σε θέση να καταστρέψουν μόνο τις προνύμφες των σκουληκιών, αλλά όχι τους ενήλικες.
 • Όλα τα φάρμακα έχουν κάποιες παρενέργειες.

Από αυτή την άποψη, είναι απαραίτητο να επιλέξετε φάρμακα με βάση τα αποτελέσματα των διαγνωστικών διαδικασιών.

Τα παρασκευάσματα μπορεί να έχουν τα ακόλουθα ενεργά συστατικά:

 • μεβενδαζόλη. Προσβάλλει μόνο σκουλήκια από το γένος των pinworms.
 • Διαιθυλοκαρβαμαζίνη. Τα φάρμακα που βασίζονται σε αυτό συνταγογραφούνται εάν υπάρχουν φιλάρια στο σώμα του ασθενούς.
 • Λεβαμισόλη. Έχει ευρύ φάσμα δράσης. Καταστρέφει τα σκουλήκια και τα στρογγυλά σκουλήκια, καθώς και άλλα σκουλήκια.
 • Υδροξυσιναφθοϊκή βεφένια. Καταπολεμά αποτελεσματικά τους ασκαρίδες.
 • Αλβενδαζόλη. Απαραίτητο για τη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από εχινόκοκκο.
 • Αδιπική πιπεραζίνη. Χρησιμοποιείται για την αφαίρεση στρογγυλών σκουληκιών και σκουληκιών από το σώμα.

Η παραδοσιακή ιατρική επίσης δεν έμεινε στην άκρη σε αυτό το θέμα. Προσφέρει διάφορους τρόπους που μπορεί να μην είναι πάντα ικανοί να καθαρίσουν πλήρως τον οργανισμό από τα παράσιτα, αλλά, τουλάχιστον, είναι ικανοί να επιβραδύνουν την αναπαραγωγή και την ανάπτυξή τους.

κολοκυθόσποροι για σκουλήκια

Παραδείγματα τέτοιων μεθόδων είναι:

 • Σπόροι κολοκύθας. Λαμβάνονται στην καθαρή τους μορφή ή φτιάχνεται αφέψημα με βάση τους.
 • Σπόροι καρπουζιού. Εφαρμόστε παρόμοια με την κολοκύθα.
 • Βάμμα αψιθιάς;
 • Βάμμα αλκοόλης και χυμού αψιθιάς.
 • Σκόρδο;
 • Θηρανθεμίς;
 • Αμμώδης αθάνατη.

Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στο γεγονός ότι πριν χρησιμοποιήσετε λαϊκές μεθόδους, θα πρέπει να λάβετε έγκριση από το γιατρό σας και, φυσικά, να αποκλείσετε μια αλλεργική αντίδραση στα συστατικά που χρησιμοποιούνται.

Τι είναι τα επικίνδυνα σκουλήκια για τον άνθρωπο

Τα σκουλήκια δεν ζουν μόνο στο ανθρώπινο σώμα, κυριολεκτικά παρασιτούν, αφαιρώντας χρήσιμες ουσίες και επίσης απομυζώντας αίμα. Το σώμα βιώνει μια κατάσταση μέθης. Το αποτέλεσμα μιας μακράς παραμονής ελμίνθων μέσα σε ένα άτομο μπορεί να είναι τέτοιες αρνητικές συνέπειες όπως:

 • Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος;
 • Παραβίαση του γαστρεντερικού σωλήνα. Κακή πεπτικότητα των τροφίμων, εμφάνιση ελκών.
 • Η ανάπτυξη αλλεργιών.
 • σχηματισμός κύστεων?
 • Βλάβη στα όργανα στα οποία ζουν.

Και μην ξεχνάτε ότι ορισμένοι τύποι παρασίτων είναι πολύ, πολύ επικίνδυνοι. Η αγνόηση της παρουσίας τους μπορεί να οδηγήσει στο χειρότερο αποτέλεσμα.

Πρόληψη

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους αντιμετώπισαν σκουλήκια. Τα παιδιά επηρεάζονται ιδιαίτερα από αυτό. Και αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένο, εκτός του ότι έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σε σύγκριση με τους ενήλικες, συχνά αγνοούν και τους κανόνες υγιεινής.

Γενικά, οι μέθοδοι που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης δεν είναι καθόλου περίπλοκες. Εννοούν από μόνοι τους:

 • Τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής. Τα χέρια δεν πρέπει απλώς να ξεπλένονται, αλλά να πλένονται καλά με σαπούνι.
 • Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα μούρα πρέπει να πλένονται με άφθονο νερό.
 • Οποιοδήποτε κρέας: ζώα, πουλερικά ή ψάρια, πρέπει να πλένονται πολύ καλά πριν το μαγείρεμα. Η θερμική επεξεργασία πρέπει επίσης να είναι ενδελεχής. Δεν αξίζει να ρισκάρετε και να μαγειρέψετε το κρέας με αίμα εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην ποιότητα και την ασφάλειά του.
 • Περιοδική αντιελμινθική προφύλαξη σε παιδιά. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό συμβουλευόμενοι έναν γιατρό.
 • Επίσης, τα ζώα και τα κατοικίδια υπόκεινται σε φαρμακευτική προφύλαξη. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει διαφορά στο αν μένουν στην αυλή ενός ιδιωτικού σπιτιού ή στο ίδιο το δωμάτιο. Εάν ένας σκύλος ή μια γάτα τρώει ωμό κρέας, τότε η πρόληψη από τα σκουλήκια πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς αποτυχία.

Τέτοιες διαδικασίες θα βοηθήσουν να μην συναντήσετε παράσιτα για όσο το δυνατόν περισσότερο.