Παράσιτα στα μάτια των ανθρώπων: συμπτώματα και θεραπεία

οι λόγοι για την εμφάνιση παρασίτων στα μάτια των ανθρώπων

Τα παράσιτα των ματιών είναι στρογγυλά και επίπεδα, λιγότερο συχνά είναι τα σκουλήκια με αγκάθι, οι προνύμφες των μυγών και των κουνουπιώνΈχοντας διεισδύσει στο ανθρώπινο σώμα, εξαπλώθηκαν σταδιακά μέσα από αυτό, καταστρέφοντας τους ιστούς και τα όργανα. Τα περισσότερα από αυτά είναι σε θέση να παρασιτούν στα ανθρώπινα μάτια, προκαλώντας την ανάπτυξη οφθαλμικής ελμινθίαση.

Κλινικά, αυτές οι σοβαρές παθολογίες εκδηλώνονται από πόνο, κάψιμο, κνησμό, διαταραχές της όρασης, δακρύρροια. Αμέσως μετά τη διάγνωση, γίνεται χειρουργική και (ή) συντηρητική θεραπεία.

Ασθένειες που προκαλούνται από παράσιτα στα μάτια

Είναι γνωστοί περισσότεροι από 50 αιτιολογικοί παράγοντες της οφθαλμικής ελμινθίαση στους ανθρώπους. Μερικοί διεισδύουν απευθείας μέσω του βλεννογόνου, καταστρέφοντας τον επιπεφυκότα ή τους δακρυϊκούς πόρους. Άλλοι μολύνουν τον βολβό του ματιού από μέσα, κινούνται σε αυτό με μια ροή αίματος από τα έντερα ή το συκώτι. Τα παράσιτα αρχίζουν να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται ενεργά, παράγοντας αυγά, γεγονός που οδηγεί σε μερική ή πλήρη απώλεια της όρασης.

Η πιο συχνά διαγνωσμένη οφθαλμική ελμινθίαση:

 • onchocerciasis- ελμινθίαση που προκαλείται από τον παρασιτισμό των Onchocerca νηματωδών (onchocercias) στο ανθρώπινο σώμα. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα είναι η «θολότητα» του κερατοειδούς του ματιού.
 • Το
 • οφθαλμομυκητίασηείναι μια παρασιτική ασθένεια του ματιού και των προσαρτημάτων του, η οποία εμφανίζεται όταν εισέρχονται οι προνύμφες των μύγων ή των γατάλων. Σε σοβαρές περιπτώσεις μυάσης, είναι δυνατή η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή η ατροφία του οπτικού νεύρου.
 • dirofilariasis- ελμινθίαση που αναπτύσσεται όταν η νηματώδης προνύμφη του νηματώδους εισβάλλει στον βολβό του ματιού. Οι κινήσεις των σκουληκιών προκαλούν αίσθηση καψίματος, έντονο πόνο και φαγούρα.
 • sparganosisείναι μια ανθρώπινη ασθένεια από την ομάδα κεστοδίωσης που προκαλείται από προνύμφες ταινιών από το γένος Spirometra. Η μόλυνση συμβαίνει κυρίως μέσω της κατανάλωσης κρέατος άγριων ζώων.
 • toxocariasisείναι μια χρόνια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τις προνύμφες του σκουλήκι toxocara. Η πηγή μόλυνσης είναι ένα άρρωστο ζώο (συνήθως ένας σκύλος).
 • τι παράσιτα μπορούν να ζήσουν στα ανθρώπινα μάτια
 • τοξοπλάσμωσηείναι μια χρόνια παρασιτική εισβολή που προκαλείται από ενδοκυτταρικά πρωτόζωα (τοξόπλασμα). Η ζωτική τους δραστηριότητα συνοδεύεται από τη συνεχή απελευθέρωση αλλεργιογόνων και τοξινών.
 • coenurosisείναι μια κυρίως χρόνια ασθένεια που εμφανίζεται μετά από μόλυνση με ελμίνθους από την ομάδα κεστοδόσεων του είδους Taenia multiceps. Ένα άτομο μολύνεται με επαφή με σκύλους.
 • κυστικέρκωση- μια ασθένεια που προκαλείται από προνύμφη χοιρινού κρέατος που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όραση και τύφλωση.
 • gnatostomosis- η ασθένεια προκαλεί σοβαρό πόνο και συχνά οδηγεί σε θάνατο. Τα σκουλήκια που προκαλούν αυτή την ασθένεια επηρεάζουν συχνότερα το δέρμα, λιγότερο συχνά το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα μάτια.
 • η εχινοκοκκίαση των ματιώνείναι μια αρκετά κοινή ασθένεια. Χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό παρασιτικών κύστεων στην τροχιακή ζώνη. Η εχινοκοκκίαση αναπτύσσεται λόγω της κατάποσης των παρασίτων αυγών με τροφή ή νερό.
 • αποδημία των ματιών, που προκαλείται από την ενεργοποίηση των ακάρεων που ζουν στους σμηγματογόνους αδένες των βλεφαρίδων.
 • Trichinosisείναι μια παρασιτική παθολογία που αναπτύσσεται μετά την εισαγωγή των νηματωδών του Trichinella spirali στο ανθρώπινο σώμα.

Δεν είναι σεξουαλικά ώριμα άτομα και προνύμφες που είναι επικίνδυνα για τα μάτια, αλλά οι τοξίνες που απελευθερώνουν. Αυτοί προκαλούν πρήξιμο στα βλέφαρα και ερυθρότητα των βλεννογόνων.

Συμπτώματα παρασίτων των ματιών

Κάθε ελμινθική εισβολή έχει τα δικά της συγκεκριμένα συμπτώματα. Αλλά έχουν επίσης πολλά κοινά σημάδια βλάβης στους βλεννογόνους και τις βαθύτερες οφθαλμικές δομές.

Στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης της παθολογίας, εμφανίζονται τυπικές εκδηλώσεις επιπεφυκίτιδας:

 • ερυθρότητα του εξωτερικού κελύφους του βολβού του ματιού;
 • αυξημένη δακρύρροια;
 • φωτοφοβία;
 • πρήξιμο των άνω και κάτω βλεφάρων.
 • πόνος, κνησμός, κάψιμο
 • πονοκεφάλους εντοπισμένοι στους ναούς και στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
 • ελαφρά αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας.

Τα μικρά παιδιά και τα αδύναμα άτομα αναπτύσσουν συμπτώματα γενικής δηλητηρίασης του σώματος. Η θερμοκρασία αυξάνεται πάνω από τις τιμές των υπό-εμπύρετων (37. 1-38. 0 ° C), η όρεξη μειώνεται λόγω επιθέσεων ναυτίας και εμέτου.

Σε αντίθεση με πολλές μολύνσεις που προκαλούνται από ιούς, βακτήρια και μύκητες, η πορεία των ελμινθικών εισβολών συνοδεύεται από σημάδια βλάβης σε άλλα όργανα. Πρόκειται για μεταναστευτικούς πόνους των μυών, ξηρό δέρμα, καθυστερημένη ανάπτυξη των μαλλιών και δυσπεψία.

Πώς να απαλλαγείτε από τα παράσιτα από τα μάτια σας

Οι προνύμφες της δίπτερα, τα πρωτόζωα, τα τσιμπούρια και άλλα παθογόνα παρασιτικών ασθενειών μπορούν να καταστρέψουν γρήγορα τις δομές των ματιών. Επομένως, η θεραπεία πραγματοποιείται αμέσως μετά τη διάγνωση. Όταν επιλέγουν θεραπευτικές τακτικές, οι γιατροί λαμβάνουν υπόψη τον τύπο των μολυσματικών παραγόντων, τη σοβαρότητα της πορείας της νόσου και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Εάν ένα μολυσμένο άτομο πάει σε γιατρούς με προχωρημένη ελμινθική εισβολή, τότε συχνά η συντηρητική θεραπεία δεν λειτουργεί.

Τα παρασιτικά σκουλήκια πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά - ανοίγοντας και αποστραγγίζοντας τα αποστήματα σύμφωνα με τους γενικά αποδεκτούς κανόνες.

Και μετά ακολουθεί μια μακρά περίοδος αποκατάστασης με τη χρήση ανθελμινθικών φαρμάκων.

Λαϊκές θεραπείες

Ακόμη και η μακροχρόνια χρήση ισχυρών σύγχρονων ανθελμινθικών φαρμάκων είναι συχνά αναποτελεσματική για τέτοιες ασθένειες. Απαιτείται επείγουσα χειρουργική αφαίρεση προνυμφών, αυγών και σεξουαλικά ώριμων ατόμων.

Και η παραδοσιακή ιατρική είναι εντελώς ανίσχυρη όταν τα μάτια επηρεάζονται από ελμινθές. Κανένας ήσυχος, ούτε κενταύρος, ούτε πικρό ξύλο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την οφθαλμική εισβολή.

Η χρήση αφέψημα και εγχύσεων ελαφρύνει ελαφρώς τα συμπτώματα, οπότε ο ασθενής αναβάλλει την επίσκεψη στο γιατρό. Εν τω μεταξύ, οι φλεγμονώδεις και καταστροφικές διαδικασίες εντείνονται και εξαπλώνονται στα μάτια του. Προκαλούν απόσπαση του αμφιβληστροειδούς, πλήρη ή μερική τύφλωση.

Φάρμακα

Έχουν αναπτυχθεί διάφορα θεραπευτικά σχήματα για οφθαλμικές παθήσεις που προκαλούνται από σκουλήκια. Η ατομική θεραπεία πραγματοποιείται μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους παρασιτολόγους. Το γεγονός είναι ότι μετά το θάνατο των ελμινθών και την αποσύνθεσή τους, μπορεί να αναπτυχθούν ενδοφθάλμιες τοξικές-αλλεργικές αντιδράσεις. Μόνο ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειές τους.

Τα ακόλουθα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θανάτωση παρασιτικών σκουληκιών:

 • αντι-νηματωδικό;
 • αντι-cestodial;
 • αντιθεματικά;
 • φάρμακα ευρέος φάσματος.

Για εξωτερικούς παράγοντες, χρησιμοποιούνται ειδικές λύσεις για το ξέπλυμα των ματιών. Τα αντιισταμινικά πρέπει να περιλαμβάνονται σε θεραπευτικά σχήματα και, εάν είναι απαραίτητο, σε αντιβιοτικά και αντιμυκητιασικά

Προληπτικά μέτρα

Η μόλυνση με μυίαση συμβαίνει όταν η βλεννογόνος μεμβράνη των ματιών έρχεται σε επαφή με μύγες, γογγύλια και γατάκια. Ως εκ τούτου, οι γιατροί μολυσματικών ασθενειών συμβουλεύουν να χρησιμοποιούν απωθητικά με τη μορφή αερολυμάτων, πηκτωμάτων, αλοιφών. Οι βόμβες καπνού με εντομοκτόνα τρομάζουν αρκετά έντομα στη φύση.

Αλλά τα αυγά και οι προνύμφες των παρασιτικών σκουληκιών εισάγονται στο ανθρώπινο σώμα κυρίως με τροφή. Είναι ασταθείς στη θερμοκρασία - πεθαίνουν όταν θερμαίνονται και βράζονται. Είναι επίσης απαραίτητο να πλένετε φρούτα και λαχανικά από την αγορά και να τα αποθηκεύετε καλά.

Οι παρασιτικοί οφθαλμικές παθήσεις δεν μπορούν να διαγνωστούν και να θεραπευτούν ανεξάρτητα.

Συχνά μεταμφιέζονται ως βακτηριακές, ιογενείς, μυκητιασικές λοιμώξεις. Και μόνο καθώς εξελίσσονται, εμφανίζονται τα διακριτικά χαρακτηριστικά τους.

Η έγκαιρη επίσκεψη σε γιατρό θα βοηθήσει στη διάσωση της όρασης, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια της.