Τι εξετάσεις για παράσιτα πρέπει να κάνει ένας ενήλικας;

Συχνά, η επιδείνωση της ευεξίας προκαλείται από διάφορους τύπους παρασίτων, τα οποία θεωρούνται λανθασμένα για στρες ή ανεπάρκεια βιταμινών. Πού και τι είδους ανάλυση πρέπει να κάνετε για να εντοπίσετε τη μόλυνση;

Δοκιμές για παράσιτα - πώς και τι να κάνετε - αυτή η ερώτηση προκύπτει όταν η κατάσταση της υγείας επιδεινώνεται χωρίς προφανή λόγο.

Διάφοροι τύποι παρασίτων, ιδανικά προσαρμοσμένοι για να υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα, ενδέχεται να μην εκδηλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνήθως, τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο εξετάζονται για σκουλήκια από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, σε ενήλικες είναι επίσης πολύ συχνό να μολυνθεί με παράσιτα.

Μερικά συμπτώματα ελμινθικής προσβολής, όπως:

 • μείωση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα.
 • κακή όρεξη.
 • διαταραχή ύπνου;
 • απώλεια βάρους;
 • αυξημένη θερμοκρασία σώματος.

Έχετε ομοιότητες με διάφορους τύπους παθολογικών καταστάσεων.

Η πιθανότητα μόλυνσης είναι πολύ υψηλή. Πολλοί άνθρωποι, που δεν το γνωρίζουν, είναι φορείς του ενός ή του άλλου είδους. Επιπλέον, η βλάβη στην ανθρώπινη υγεία μπορεί να προκληθεί όχι μόνο από σκουλήκια, αλλά και από κάποια πρωτόζωα. Η παρουσία τους στο ανθρώπινο σώμα οδηγεί σε τοξοπλάσμωση και άλλες επικίνδυνες ασθένειες. Είναι προφανές ότι η ανάλυση για τα παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα πρέπει να περάσει προκειμένου να εντοπιστεί η μόλυνση εγκαίρως και, το συντομότερο δυνατό, να συνταγογραφηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Τι δοκιμές για να περάσουν τα παράσιτα, θα πει ο τοπικός θεραπευτής.

Πότε πρέπει οι ενήλικες να δοκιμάζονται για παράσιτα

Οι ειδικοί προτείνουν τη δοκιμή παρασίτων εάν έχετε ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα από αυτήν τη λίστα:

 • Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα: τάση για δυσκοιλιότητα, διάρροια, ναυτία, έμετος, μετεωρισμός.
 • Το δέρμα είναι χλωμό λόγω έλλειψης βιταμινών και θρεπτικών ουσιών.
 • Παρατηρείται γρήγορη κόπωση, απώλεια ενέργειας, απάθεια.
 • Το σωματικό βάρος μειώθηκε γρήγορα.
 • Εκδηλώσεις αλλεργίας έχουν εμφανιστεί απουσία προφανών ερεθιστικών (μια τέτοια αντίδραση προκαλείται από τα απορρίμματα των σκουληκιών).

Συνιστάται να κάνετε εξετάσεις (κάντε μια ολοκληρωμένη ανάλυση για τα παράσιτα) εάν, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ανοσίας, η αντίσταση του σώματος στα κρυολογήματα έχει επιδεινωθεί.

Επιπλέον, ο κνησμός του δέρματος γύρω από τον πρωκτό υποδηλώνει την παρουσία ελμινθικής εισβολής (εντεροβίαση), η οποία μπορεί να επιβεβαιωθεί εάν δοκιμαστεί για παράσιτα.

Ποιες δοκιμές γίνονται συνήθως για τον εντοπισμό παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα;

Εάν υποψιαζόμαστε ότι έχουμε μολυνθεί με ελμίνθους ή άλλους τύπους παρασίτων, θέλουμε να ξεκινήσουμε αμέσως τη θεραπεία. Ωστόσο, για να συνταγογραφήσετε τα απαραίτητα φάρμακα, πρέπει πρώτα να ελέγξετε την παρουσία παρασίτων, καθώς είναι απαραίτητο να κατανοήσετε ποια είδη από αυτά έχουν εγκατασταθεί στο σώμα. Πού να δοκιμάσετε τα παράσιτα, μπορείτε να μάθετε επικοινωνώντας με την πλησιέστερη κλινική.

Ανάλυση κοπράνων

ποιες δοκιμές πρέπει να γίνουν για την παρουσία παρασίτων

Η απλούστερη και πιο κοινή λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι η ανάλυση περιττωμάτων, στην οποία οι ειδικοί θα αναζητήσουν αυγά ελμινθίου.

Αυτός ο τύπος ανάλυσης σάς επιτρέπει να προσδιορίσετε την παρουσία:

 • στρογγυλά σκουλήκια;
 • τριμήματα ή φλυκταινώματα;
 • ταινίες.

Ωστόσο, αυτός ο τύπος ανάλυσης έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: τα αποτελέσματα της ανάλυσης των περιττωμάτων για τα παράσιτα δεν είναι πάντα αξιόπιστα, καθώς τα παράσιτα πολλαπλασιάζονται σε ορισμένες περιόδους και ενδέχεται να μην γεννήσουν αυγά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, για μεγαλύτερη αξιοπιστία, η ανάλυση των περιττωμάτων για παράσιτα επαναλαμβάνεται 2-3 φορές με ένα διάστημα αρκετών ημερών.

Αναλυμένη ανάλυση κοπράνων

Εκτός από την τυπική ανάλυση περιττωμάτων, υπάρχει επίσης μια λεπτομερής, η αξιοπιστία και η ακρίβεια της οποίας είναι πολύ υψηλότερη. Αυτός ο τύπος διαγνωστικών, που βασίζεται στην τεχνολογία PCR, βοηθά στην ανίχνευση του DNA ενός παρασίτου, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ή αδρανών. Αυτή η μέθοδος καθιστά δυνατή την εύρεση του είδους σκουληκιών στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι ο γιατρός θα είναι σε θέση να προσδιορίσει ποιο φάρμακο θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την ασθένεια.

Ξύσιμο για εντεροβιάση

Το Pinworms είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους ελμινθών. Για να δοκιμάσετε αυτόν τον τύπο παρασίτου, πρέπει να τρίψετε τις πτυχές του δέρματος γύρω από τον πρωκτό, όπου μπορείτε να βρείτε τα αυγά τους. Για να βελτιωθεί η ακρίβεια των αποτελεσμάτων μιας τέτοιας μελέτης, πρέπει επίσης να επαναληφθεί μετά από μερικές ημέρες. Αυτή η μέθοδος εξέτασης είναι ανώδυνη, όπως και η συνήθης ανάλυση για τα παράσιτα, είναι κατάλληλη τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

Εξέταση αίματος

Είναι πιθανό να διαπιστωθεί παρασιτική προσβολή με υψηλή ακρίβεια εάν κάνετε μια ανοσοενζυματική εξέταση αίματος. Εάν περάσετε αυτόν τον τύπο ανάλυσης, μπορείτε να εντοπίσετε την παρουσία αντισωμάτων και αντιγόνων σχεδόν όλων των τύπων παρασίτων. Τα αντιγόνα, στην περίπτωση αυτή, είναι τα απόβλητα των παρασίτων και τα ίδια, και τα αντισώματα είναι ανοσοσφαιρίνες, τα οποία συντίθενται στο ανθρώπινο σώμα για την καταπολέμηση της μόλυνσης. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, είναι δυνατό να διαγνωστεί η ασθένεια στα αρχικά στάδια, όταν δεν υπάρχουν ακόμη πολλά παράσιτα και είναι εύκολο να τα αντιμετωπίσετε.

Για αυτήν την ανάλυση είναι απαραίτητο να δωρίσετε αίμα από φλέβα. Το αποτέλεσμα, η αξιοπιστία του οποίου είναι τουλάχιστον 95%, θα είναι γνωστό το αργότερο εντός 9 ημερών. Φυσικά, μια τέτοια έρευνα είναι πιο κατάλληλη για ενήλικες.

Εκτός από αυτήν τη μέθοδο, ορισμένες άλλες μέθοδοι εξέτασης αίματος χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό παρασίτων, ειδικά στην οξεία μορφή ελμινθίασης. Βασίζονται σε διάφορες μεθόδους εξέτασης που επιτρέπουν τη διάγνωση διαφόρων τύπων λοίμωξης σε παιδιά και ενήλικες με υψηλή ακρίβεια.

Ορισμένα ιατρικά ιδρύματα προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εξέταση αίματος για την ανίχνευση διαφόρων τύπων ελμινθών.

Για να προετοιμαστείτε για την ανάλυση, πρέπει:

 • ότι το τελευταίο γεύμα ήταν το αργότερο 10 - 12 ώρες πριν από τη δοκιμή.
 • εξαιρέστε λιπαρά, καπνιστά και αλμυρά τρόφιμα από τη διατροφή την προηγούμενη ημέρα.
 • 24 ώρες πριν από τη δοκιμή, εξαιρέστε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.