Σκουλήκια

Σκουλήκια - επιστημονικά «ελμίνθοι» - παράσιτα στον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν 200 γνωστοί τύποι ανθρώπινων παρασίτων. Έχουν τη δική τους δομή, συμπτώματα, μέθοδο διείσδυσης στο σώμα. Τα παράσιτα χωρίζονται σε βιο-, γεω-, έλμινθες επαφής.

Ταξινόμηση πηγής:

 • Βιοελμινθοί. Αντιπροσωπεύουν παράσιτα που αλλάζουν «οικοδεσπότες». Από έντομα, μαλάκια, μέχρι ταύρους και ανθρώπους. Εκπρόσωποι: ταινία - βοοειδή, χοιρινό, εχινόκοκκος.
 • Γεωελμίνθοι. Συνδυάστε τα σκουλήκια με έναν μόνο «οικοδεσπότη». Roundworms, whipworms, nekator - τα πιο διάσημα σκουλήκια.
 • Έλμινθες επαφής. Η διαφορά μεταξύ ελμινθών επαφής στην ευκολία μόλυνσης μέσω της χρήσης αντικειμένων ασθενών. Τα pinworms είναι ένας φωτεινός εκπρόσωπος, ένας κοινός τύπος ελμινθών.
ποικιλίες σκουληκιών στο ανθρώπινο σώμα

Κοινοί τύποι ελμινθών στον άνθρωπο

Η θεραπεία της ελμινθίασης περιλαμβάνει γνώση των τύπων των ανθρώπινων σκουληκιών. Το χρώμα των σκουληκιών είναι από λευκό έως κοκκινωπό, καφέ. Υπάρχουν διαφανή σκουλήκια - δύσκολο να διαγνωστούν.

Στρογγυλά σκουλήκια

Οι στρογγυλοί σκώληκες είναι ένας τύπος σκουληκιών με στρογγυλή διατομή, παρόμοια με τους γαιοσκώληκες. Εκπρόσωποι:

 1. Τα στρογγυλά σκουλήκια είναι ένα παρασιτικό σκουλήκι που ζει στο λεπτό έντερο, φτάνοντας σε μήκος τα 40 εκ. Η μέση διάρκεια ζωής των στρογγυλών σκουληκιών είναι 1 έτος. Τα σκουλήκια περνούν από ένα μακρύ μονοπάτι ανάπτυξης, ξεκινώντας από τα έντερα, τους πνεύμονες, την ανάπτυξη ενός αυγού σε προνύμφη στο έδαφος και ξανά εισόδου στο έντερο. Τα στρογγυλά σκουλήκια βρίσκονται σε ανθρώπους και ζώα. Ένα άτομο δεν έχει μολυνθεί από στρογγυλά σκουλήκια ζώων.
 2. Τα σκουλήκια καρφίτσας είναι τα πιο απλά λευκά παράσιτα, μεγέθους 0, 3-1, 2 εκ. Μολύνονται με χειραψία, εσώρουχα, εισπνοή σκόνης, με αυγά ασκαρίδας. Η ζωή των pinworms είναι μικρή - το πολύ 2 μήνες. Τα σκουλήκια καρφίτσας εμφανίζονται συχνά στα παιδιά.
 3. Η τριχινέλλα είναι ένα παράσιτο μήκους 0, 4 εκ. Η πηγή της προσβολής είναι το ωμό χοιρινό κρέας μολυσμένο με προνύμφες. Η θεραπεία της τριχίνωσης είναι ένα δύσκολο έργο. Ένα άτομο μπορεί μόνο εν μέρει να απαλλαγεί από τα σκουλήκια. Ο λόγος είναι η ιδιαιτερότητα της ζωής τους. Οι ενήλικες της Trichinella ζευγαρώνουν στα έντερα και πεθαίνουν. Τα αυγά από τα έντερα εισέρχονται στους μύες, όπου βρίσκονται και μπορούν να παρασιτούν για χρόνια.
 4. Η Vlasoglava είναι εκπρόσωπος των στρογγυλών σκουληκιών, μήκους 3 cm, που κατοικούν στο παχύ έντερο. Οι ελμινθοί κολλάνε στο εντερικό τοίχωμα, ρουφούν αίμα. Η διάρκεια ζωής ενός whipworm είναι 5 χρόνια.
σκουλήκια στο ανθρώπινο σώμα

Ταινίες

Τα παράσιτα ταινίας έχουν αποκτήσει το όνομα λόγω των ιδιαιτεροτήτων της δομής του σώματος, το οποίο μοιάζει με ταινία. Το επίπεδο σκουλήκι μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα σε μέγεθος.

 1. Η ταινία των βοοειδών είναι ένα μεγάλο σκουλήκι μήκους 10 μέτρων, τα αίτια της μόλυνσης είναι το ανεπαρκές ψήσιμο του βοείου κρέατος. Εάν υπάρχει αυγό ταινίας στο κρέας, θα εμφανιστεί μόλυνση.
 2. Η ταινία του χοιρινού είναι παρόμοια με την ταινία των βοοειδών, μόνο 5 φορές πιο κοντή. Η πηγή μόλυνσης είναι το χοιρινό κρέας.
 3. Ευρεία ταινία - ένας ενήλικος έλμινθος φτάνει σε μήκος τα 15 μ. Μπορείτε να μολυνθείτε με ταινία από ψάρια που ζουν σε πηγές γλυκού νερού.
 4. Ο εχινόκοκκος ονομάζεται ο πιο επικίνδυνος. Η ικανότητα διείσδυσης στο συκώτι προκαλεί εχινόκοκκους κύστεις. Μεταφορείς ενήλικων σκύλων, γατών. Μήκος - 4 εκ. Η εισβολή γίνεται με βρώμικα χερούλια θυρών, καθίσματα τουαλέτας.

Κορόιδα

Η ομάδα πήρε το όνομά της λόγω του τρόπου με τον οποίο παρασιτεί στους ανθρώπους.

 • Το σιβηρικό φούτερ έχει μήκος 1 εκ. κατά μέσο όρο. Η κατάποση προκαλείται από την κατανάλωση θερμικά μη επεξεργασμένου, αλατισμένου ψαριού. Παρασιτεί στην ανθρώπινη χοληδόχο κύστη.
 • Η Fasciola παρασιτεί στη χοληδόχο κύστη, έχει μήκος έως και 7 εκ. Η οδός μόλυνσης είναι το ακατέργαστο νερό.

Μέθοδοι προσβολής από παράσιτα

Άτομα που δεν φροντίζουν την υγιεινή και την καθαριότητά τους στο σπίτι μπορεί να νοσήσουν από ελμινθίαση. Κάτω από το χτύπημα πέφτει η «καθαριότητα», το σπασμωδικό πλύσιμο των χεριών μετά το δρόμο, το τηγάνισμα καλά το κρέας. Ανάλογα με τον τύπο του ελμινθίου, η μόλυνση εμφανίζεται με διαφορετικούς τρόπους.

 • Τα στοματικά-κοπράνα - αυγά ελμινθών εισέρχονται από το στόμα.
 • Επαφή - η μέθοδος είναι κοινή όταν μολύνεται με σκουλήκια καρφίτσας. Τα ελμίνθια γεννούν αυγά στον πρωκτό, προκαλώντας φαγούρα, το βούρτσισμα γονιμοποιεί τα χέρια. Με άπλυτα χέρια, το μολυσμένο άτομο μεταφέρει αυγά σε αντικείμενα, χερούλια πόρτας κ. λπ.
 • Μέσω του νερού. Το ακατέργαστο νερό είναι το μέρος όπου ζουν οι προνύμφες των ελμινθών (fasciola), οι οποίες είναι επικίνδυνες για την υγεία.
 • Μέσω εδάφους - άμμου, το έδαφος μολύνεται με αυγά ελμινθών. Αξίζει να παρακολουθείτε το μήκος των νυχιών, εάν πρέπει να σκάψετε στο έδαφος, πλύνετε καλά τα χέρια σας. Τα αυγά μπορούν να προσληφθούν μέσω άπλυτων τροφών.

Μπορείτε να μολυνθείτε από τσιμπήματα εντόμων - μια μάλλον σπάνια περίπτωση.

Συμπτώματα ελμινθίασης

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται όταν η ελμινθίαση φτάσει στο αποκορύφωμά της. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ανάλογα με τον τύπο του σκουληκιού.

Η απότομη μείωση του βάρους, η αδυνατισμένη εμφάνιση, οι πόνοι στο σώμα, η ωχρότητα του δέρματος και ο κνησμός στον πρωκτό είναι αναμφισβήτητα σημάδια εισβολής.

Διαταραχές της γαστρικής οδού: έμετος, διάρροια, ναυτία, διάρροια και μετεωρισμός, κοιλιακό άλγος κοντά στον ομφαλό - σημάδι της παρουσίας ελμινθών που εντοπίζονται στα έντερα.

κοιλιακό άλγος με σκουλήκια

Η εκδήλωση εξανθημάτων, εύθραυστων νυχιών και μαλλιών είναι έμμεση, αλλά δείκτης μόλυνσης. Με τα σκουλήκια στο σώμα ενός ενήλικα, ενός παιδιού, συμβαίνει δηλητηρίαση με τα απόβλητα των σκουληκιών. Το σώμα συνήθως αντιλαμβάνεται τις ανθρώπινες πρωτεΐνες ως αλλεργιογόνα, τα οποία προκαλούν δερματικά εξανθήματα. Ασθένειες όπως η αλλεργική ρινίτιδα, ή η κνίδωση, το βρογχικό άσθμα είναι ελμινθικό σύμπτωμα.

Ένας επίμονος πονοκέφαλος είναι ένα σύμπτωμα των σκουληκιών. Σε περιπτώσεις όπου είναι αδύνατο να τεθεί μια διάγνωση, η αιτία των πονοκεφάλων, τα αναλγητικά δεν βοηθούν.

Μια μείωση της ανοσίας, μια ανοσολογική απόκριση υποδηλώνει μια σαφή εξασθένηση του σώματος που εμφανίζεται με την ελμινθίαση. Στοματίτιδα, ιγμορίτιδα, ιγμορίτιδα, κολπίτιδα - σας κάνουν να σκεφτείτε την πρόληψη των ελμινθών. Κάθε είδους ασθένειες μπορούν να ξεπεράσουν το ανθρώπινο σώμα.

Η παρουσία σκουληκιών υποδηλώνεται από ασθένειες που είναι ανίατες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα όργανο που νικήθηκε από σκουλήκια δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

Διαγνωστικά της ελμινθικής εισβολής

Διαγνωστικά, θεραπεία - αυτό πρέπει να ανατεθεί σε επαγγελματίες. Ένας λοιμωξιολόγος που θα διαγνώσει ελμινθίαση θα μπορεί να βγάλει σωστά συμπεράσματα. Οι λοιμωξιολόγοι θα είναι σε θέση να κατανοήσουν και να προσδιορίσουν την αιτία της νόσου, να εντοπίσουν και να συνταγογραφήσουν θεραπεία.

Τα παράσιτα ζουν στα έντερα, τα όργανα και τους ιστούς. Τα διαγνωστικά μιας ξεχωριστής περιοχής δεν θα βοηθήσουν στην αναδημιουργία της εικόνας. Ανάλογα με το προσβεβλημένο όργανο, ιστό, εξαρτάται ο σκοπός της θεραπείας.

Για πλήρη διάγνωση, αξίζει να γίνει πλήρης εξέταση του σώματος: ακτινογραφίες, λήψη για ανάλυση περιττωμάτων, ούρων, πτυέλων των πνευμόνων, απόξεση από τον πρωκτό, απόξεση του ομφαλού, κόλπου (για κορίτσια), αίματος.

ακτινογραφία για στρογγυλά σκουλήκια στο σώμα

Με ακτινογραφίες βλέπουν πιθανή κίνηση σκουληκιών στους πνεύμονες – ασκαρίδες. Στο αίμα, ένας υψηλός αριθμός ηωσινόφιλων υποδηλώνει την παρουσία ελμινθών. Η ανάλυση κοπράνων ελέγχεται για την παρουσία αυγών σκουληκιών. Είναι εύκολο να συνταγογραφηθεί θεραπεία για τα σκουλήκια. Λαμβάνονται πτύελα για έλεγχο της παρουσίας προνυμφών ascaris κ. λπ.

Εάν υπάρχει ένα τέτοιο περιστατικό που εμφανίστηκαν έλμινθες, αξίζει να ξεκινήσετε αμέσως τη θεραπεία.

Θεραπεία

Μετά από πλήρη διάγνωση, παρουσία ελμινθών, συνταγογραφείται θεραπεία - φαρμακευτική αγωγή, λαϊκή ή σύνθετη. Είναι πραγματικό να θεραπεύεις τα σκουλήκια. Δεν θεραπεύονται για πολύ, αλλά όλα εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της εισβολής.

Παρασκευάσματα φαρμακείου

Η φαρμακευτική αγωγή είναι μια πιο αποτελεσματική λύση για τους έλμινθους. Μετά τη θεραπεία της ελμινθίασης, η εμφάνιση σκουληκιών στους ανθρώπους μειώνεται με την προϋπόθεση της προσωπικής υγιεινής.

Τα φάρμακα χημειοθεραπείας χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη των παρασίτων από το σώμα. Εδώ είναι οι πιο κατάλληλες. Ασχολούνται με την επιρροή της βιοδομής, των βιοδιεργασιών του παρασίτου. Διαταράσσοντας την εργασία και παραλύοντας τα σκουλήκια, τα δισκία αντιμετωπίζουν την εργασία και τα σκουλήκια απεκκρίνονται από το σώμα με τα κόπρανα.

Η δοσολογία, το χρονικό διάστημα και η φαρμακευτική αγωγή συνταγογραφούνται από τον γιατρό. Σε αυτή την περίπτωση, η ασθένεια των σκουληκιών θα εξαλειφθεί.

Λαϊκοί τρόποι

Η φύση είναι ποικίλη - υπάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας. Η καταπολέμηση των σκουληκιών έχει μακριές ρίζες. Η παραδοσιακή ιατρική είναι κατάλληλη για όσους έχουν κάποιου είδους αντενδείξεις, αλλεργικές αντιδράσεις στα φάρμακα.

Το κύριο σετ βοτάνων, προϊόντα ανθελμινθικών: καρύδια, κολοκυθόσποροι, σκόρδο, αψιθιά, τάνσυ.

Το φυτό αψιθιάς θα βοηθήσει αν εμφανιστούν σκουλήκια. Το βάμμα αψιθιάς είναι αποτελεσματικό για ταινίες, στρογγυλά σκουλήκια. Οι σπόροι κολοκύθας, το σκόρδο τρώγονται απλά, χωρίς πρόσθετη επεξεργασία. Το Tansy, όπως η αψιθιά, εγχέεται και στη συνέχεια χρησιμοποιείται. Αυτά τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ανθελμινθικό ή ως προφυλακτικός παράγοντας.

Μετά από μια τέτοια θεραπεία, τα σκουλήκια εγκαταλείπουν το σώμα.

Πρόληψη ελμινθών

Εάν δεν υπάρχουν σημάδια μόλυνσης, αλλά η πιθανότητα εμφάνισης είναι τρομακτική, αξίζει τον κόπο να πραγματοποιήσετε πρόληψη. Το πιο επιτυχημένο είναι η φαρμακευτική αγωγή. Όταν πρόκειται για αυτοβοήθεια, μπορείτε να το κάνετε χωρίς χάπια.

Για να κάνετε την πρόληψη, πρέπει να καταλάβετε από πού ξεκινούν τα σκουλήκια, πώς πολλαπλασιάζονται. Η προσωπική υγιεινή είναι σημαντική, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τρόφιμα. Τρώγοντας αποξηραμένα ψάρια ή σούσι, μπριζόλα με αίμα απειλεί να μολυνθεί από ταινία.

Η προσωπική υγιεινή, η διατήρηση καθαρού σπιτιού, κατοικίδιων ζώων, οικογενειών, κατανάλωσης μόνο θερμικά επεξεργασμένων τροφίμων, πλυμένων λαχανικών, μούρων, φρούτων - θα σας σώσει από την προσβολή από σκουλήκια.