Τα σκουλήκια σε ένα παιδί και οι καλύτερες μέθοδοι αντιμετώπισής τους από παιδογαστρεντερολόγο

Τα σκουλήκια (ελμινθοί) είναι ένα από εκείνα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι ένα πραγματικά σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα. Τα σκουλήκια είναι σκουλήκια από την ομάδα των παρασίτων. Παρασιτούν το ανθρώπινο σώμα και διαταράσσουν τη λειτουργία οργάνων και συστημάτων. Πιο συχνά τα παιδιά έχουν σκουλήκια και στρογγυλά σκουλήκια.

παιδί μολυσμένο με σκουλήκια

Κάθε φορά που εμφανίζονται συμπτώματα ελμινθίασης, συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό για μια αποτελεσματική θεραπεία.

Αιτίες μόλυνσης από σκουλήκια στα παιδιά

Λόγω της φυσικής τους κινητικότητας και περιέργειάς τους, τα παιδιά έρχονται συχνά σε επαφή με τον κόσμο γύρω τους και όλα όσα τον κατοικούν. Ο κατάλογος των κοινών αιτιών μόλυνσης είναι αρκετά εντυπωσιακός.

Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες

Τα σκουλήκια και τα αυγά τους μπορούν να επιβιώσουν έως και δύο εβδομάδες χωρίς τροφή.

τα παιδιά μολύνονται με σκουλήκια στο sandbox

Τα πιο κοινά μέρη όπου ένα παιδί μπορεί να μολυνθεί από σκουλήκια είναι:

 • χώμα στην παιδική χαρά ή σε εξωτερικούς χώρους που περιέχει σκουλήκια ή αυγά.
 • επαφή με ζώα ή επαφή με τα περιττώματά τους, μολυσμένα με σκουλήκια.

Κατανάλωση τροφής ή νερού μολυσμένου με σκουλήκια

Είναι πολύ σημαντικό να πλένετε καλά τα λαχανικά και τα φρούτα πριν τα φάτε, καθώς περιέχουν αυγά σκουληκιών.

Τα ωμά ή μη μαγειρεμένα τρόφιμα ενέχουν επίσης κίνδυνο προσβολής από σκουλήκια. Το μολυσμένο νερό είναι μια πολύ κοινή πηγή μόλυνσης.

Τρόπος επικοινωνίας

Τα σκουλήκια μεταδίδονται στον άνθρωπο από τον άνθρωπο. Οι σκώληκες συνήθως εξαπλώνονται με αυτόν τον τρόπο, επομένως υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος μόλυνσης από έλμινθες στις παιδικές ομάδες.

Τσιμπήματα εντόμων

Τα κουνούπια είναι συχνά φορείς της μόλυνσης.

Η παρουσία σκουληκιών στη μητέρα

το παιδί μολύνεται με σκουλήκια από τη μητέρα

Είναι πιθανό να μολυνθεί ένα παιδί ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν η μόλυνση εμφανίζεται στη μήτρα. Οι προνύμφες των ελμινθών εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο μέσω του πλακούντα ή κατά τη διάρκεια του τοκετού μέσω του καναλιού γέννησης. Τα αυγά των παρασίτων φτάνουν στο παιδί από την επιφάνεια της θηλής, τα παιχνίδια και άλλα αντικείμενα.

Οι προσβολές από σκουλήκια είναι πιο συχνές στα παιδιά παρά στους ενήλικες. Τα σκουλήκια σε παιδιά κάτω του ενός έτους δεν είναι τόσο συνηθισμένα όσο στα παιδιά 1, 5 - 3 ετών, που εξερευνούν ενεργά τον κόσμο, γεύονται διάφορα αντικείμενα και μολύνονται πολύ πιο συχνά.

Οι ελμινθίασες είναι επικίνδυνες σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα σκουλήκια σε ένα παιδί ενός έτους είναι μια ειδική περίπτωση, επειδή το σώμα του μωρού δεν έχει ακόμη ωριμάσει, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο και η παρουσία σκουληκιών στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει συχνές οξείες αναπνευστικές παθήσεις, τάση για αλλεργίες και ασθένειες των εσωτερικών οργάνων.

Η παρουσία σκουληκιών στα μωρά είναι μεγάλο πρόβλημα υγείας, αφού τα σκουλήκια τρέφονται με τις ουσίες που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την πλήρη ανάπτυξη του μωρού.

Συμπτώματα των σκουληκιών στα παιδιά

Τα σημάδια των σκουληκιών στα παιδιά εξαρτώνται από τον βιότοπο και τη δραστηριότητα των σκουληκιών στο σώμα του παιδιού. Τα πιο κοινά σκουλήκια - στρογγυλά σκουλήκια στα μωρά, σκουλήκια καρφίτσας, ταινία - ζουν στα έντερα, αλλά ορισμένα από ορισμένα παράσιτα μπορούν να μετακινηθούν από όργανο σε όργανο. Για παράδειγμα, τα στρογγυλά σκουλήκια εισέρχονται πρώτα στο στομάχι και από αυτό με αίμα εισέρχονται στους πνεύμονες ή στο συκώτι. Εκεί μεγαλώνουν για τρεις εβδομάδες και μετά ξαναμπαίνουν στα έντερα ή στο στομάχι.

Τα σκουλήκια καρφίτσας κατοικούν συχνά στον πρωκτό, προκαλώντας έντονο κνησμό. Στα κορίτσια, μπορούν να βρεθούν στα γεννητικά όργανα, προκαλώντας αιδοιοκολπίτιδα.

Τα παράσιτα Opisthorchis συχνά ζουν στο ήπαρ και το πάγκρεας. Ο εχινόκοκκος μπορεί να επηρεάσει τους μύες και τα οστά, οι αλυσίδες διεισδύουν ακόμη και στον εγκέφαλο. Επίσης, ορισμένοι τύποι ελμινθών εντοπίζονται στα αναπνευστικά όργανα, προκαλώντας επίμονο βήχα.

Πώς να καταλάβετε ότι ένα παιδί έχει σκουλήκια;

δυσκοιλιότητα σε ένα παιδί ως σύμπτωμα της παρουσίας σκουληκιών

Σύμφωνα με τη θέση των σκουληκιών στα παιδιά, μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα σημάδια της παρουσίας σκουληκιών στο παιδί:

 1. Δυσκοιλιότητα.Τα μεγάλα σκουλήκια μπορούν να μπλοκάρουν τον αυλό του εντέρου, γεγονός που προκαλεί μειωμένη ροή κοπράνων. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 2 ημέρες.
 2. Διάρροια.Μερικά παράσιτα εκκρίνουν μια ειδική ουσία που διεγείρει τον οργανισμό να αποβάλλει άπεπτα σωματίδια τροφής και μεγάλες ποσότητες νερού.
 3. Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.Τα ελμίνθια μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στα έντερα. Αυτό προκαλεί δυσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών και ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου.
 4. Φούσκωμα.Ορισμένοι τύποι ελμινθών προκαλούν διεργασίες ζύμωσης στο λεπτό έντερο, αυτό προκαλεί υπερβολικό σχηματισμό αερίων. Εάν δεν απαλλαγείτε από τα σκουλήκια εγκαίρως, ο μετεωρισμός μπορεί να διαρκέσει για μήνες.
 5. Πόνος σε αρθρώσεις, μύες.Αυτό συμβαίνει όταν τα παράσιτα εισβάλλουν σε μια άρθρωση ή στο πάχος του μυϊκού ιστού και τον καταστρέφουν.
 6. Αλλεργία.Τα απόβλητα των σκουληκιών μπορούν να ενεργοποιήσουν ειδικά κύτταρα στο σώμα που ευθύνονται για την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων.
 7. Τα σκουλήκια μπορούν να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις.Εμφανίζονται ακμή, κνίδωση, θηλώματα και διαθέσεις. Μερικές φορές η μόλυνση με σκουλήκια οδηγεί σε αυξημένη ευθραυστότητα των μαλλιών και των νυχιών.
 8. Αναιμία.Ορισμένοι τύποι σκουληκιών είναι σε θέση να προσκολληθούν στα εντερικά τοιχώματα και να λαμβάνουν από αυτά όχι μόνο θρεπτικά συστατικά, αλλά και αίμα. Εξαιτίας αυτού, το παιδί εμφανίζει αναιμία, η οποία διαγιγνώσκεται με κλινική εξέταση αίματος.
 9. Αλλαγή στο σωματικό βάρος.Κατά κανόνα, ως αποτέλεσμα μόλυνσης από σκουλήκια, το σωματικό βάρος μειώνεται απότομα, καθώς τα σκουλήκια απορροφούν περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που εισέρχονται στο σώμα με την τροφή. Η ύπαρξη ελμινθικής λοίμωξης προκαλεί συχνά απώλεια της όρεξης λόγω της εισόδου τοξινών στην κυκλοφορία του αίματος. Αλλά συχνά το παιδί βιώνει αύξηση του σωματικού βάρους - αυτή είναι μια αμυντική αντίδραση στην εξάπλωση των σκουληκιών.
 10. Διαταραχές του νευρικού συστήματος.Το παιδί έχει κυκλοθυμική και ευερέθιστη συμπεριφορά. Η κατάθλιψη μπορεί να αναπτυχθεί σε μαθητές και εφήβους στο πλαίσιο της ελμινθίασης.
 11. Διαταραχές ύπνου.Όταν ένα παιδί ξυπνά κάθε βράδυ, αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια διαδικασία μόλυνσης. Τη νύχτα, ορισμένα είδη σκουληκιών φεύγουν από το σώμα μέσω του πρωκτού, η οποία συνοδεύεται από έντονη φαγούρα, η οποία εμποδίζει το μωρό να κοιμηθεί.
 12. Ικτερός.Πιο συχνή με λοιμώξεις από ταινία.
 13. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.Το παιδί είναι συνεχώς αδύναμο και κουράζεται γρήγορα λόγω της έλλειψης θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Αναπτύσσονται προβλήματα μνήμης, αναπτύσσεται συναισθηματικό στρες και υπνηλία.
 14. Διαταραχές ανοσίας.Λόγω της ελμινθίασης, ένα παιδί αναπτύσσει συχνά ασθένειες ιογενούς γένεσης, εμφανίζεται μια αλλεργική αντίδραση σε συνηθισμένα τρόφιμα. Στο έντερο, συχνά αναπτύσσεται δυσβίωση, κολίτιδα, στο πρόσωπο - εξανθήματα, διάθεση και έρπης.
 15. Αναπνευστικά προβλήματα.Εμφανίζονται όταν οι προνύμφες των σκουληκιών επιτίθενται στους πνεύμονες. Με τα σκουλήκια, τα παιδιά εμφανίζουν βήχα και η θερμοκρασία του σώματός τους αυξάνεται. Το βρογχικό άσθμα είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη επιπλοκή της εισβολής των σκουληκιών.

Τα πολυάριθμα συμπτώματα των σκουληκιών στα παιδιά περιπλέκουν σημαντικά τη διάγνωση. Ως εκ τούτου, οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται τις συνήθεις προληπτικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων για τον προσδιορισμό της παρουσίας σκουληκιών και ασκαρίδων.

Κοινοί τύποι σκουληκιών στα παιδιά

 1. Pinwormsπροκαλούν φαγούρα γύρω από τον πρωκτό, επώδυνη ούρηση.
 2. Ascaris.Με την ασκαρίαση, παρατηρείται διάρροια, τα σκουλήκια είναι ορατά στα κόπρανα του παιδιού με γυμνό μάτι. Πυρετός και ξηρός βήχας ανιχνεύονται εντός 4 έως 16 ημερών μετά την επαφή με αυγά στρογγυλών σκουληκιών.
 3. Αγκυλόστομο.Το παιδί εμφανίζει βήχα, εμφανίζεται συριγμός. Σε περίπτωση σοβαρής μόλυνσης, αναπτύσσεται αναιμία και χρόνια κόπωση.
 4. Ταινίες.Εισέρχονται στο σώμα με μολυσμένα τρόφιμα και νερό. Τα καταπιμένα σκουλήκια κινούνται έξω από τα έντερα του μωρού, σχηματίζοντας κύστεις στους ιστούς και τα όργανα του σώματος.

Πώς να αναγνωρίσετε τα σκουλήκια σε ένα παιδί;

Ο κοιλιακός πόνος, ο λήθαργος και η διάρροια μπορεί να είναι συμπτώματα άλλων ασθενειών. Για να βεβαιωθείτε ότι είναι σημάδια ελμινθίασης, είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσετε ορισμένες εξετάσεις για σκουλήκια σε παιδιά:

1. Εξέταση αίματος για σκουλήκια σε παιδιά.

δειγματοληψία αίματος από φλέβα για ανάλυση για σκουλήκια

Συνταγογραφείται μια ενζυμική ανοσοδοκιμασία για σκουλήκια. Ως αποτέλεσμα της μελέτης, εντοπίζονται ειδικά αντισώματα και αντιγόνα, υποδεικνύοντας την παρουσία σκουληκιών στο σώμα. Αυτή η ανάλυση θα δείξει τον τύπο των σκουληκιών που υπάρχουν, τον αριθμό τους και την ικανότητα αναπαραγωγής.

Για τη διάγνωση των σκουληκιών, πραγματοποιείται μια γενική εξέταση αίματος, η οποία σας επιτρέπει να εντοπίσετε αναιμία ή σημάδια φλεγμονής στο σώμα.

2. Το ακριβές αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με χρήση ιστολογικού συνπρογράμματος

Συνίσταται στη μικροσκοπική εξέταση των κοπράνων. Χάρη σε αυτή τη μελέτη, είναι δυνατό να εντοπιστούν με σαφήνεια τα μέρη του σώματος του σκουληκιού, τα αυγά τους. Ως αποτέλεσμα, διαγιγνώσκεται η ελμινθίαση, καθώς και ο τύπος των σκουληκιών.

3. Ακτινογραφία και άλλα διαγνωστικά μέτρα

Όταν υπάρχει υποψία παρουσίας σκουληκιών στους πνεύμονες, συνταγογραφείται ακτινογραφία. Επιπλέον, πραγματοποιείται εξέταση πτυέλων. Η αξονική τομογραφία ή το υπερηχογράφημα γίνεται για τον εντοπισμό παρασίτων στο ήπαρ, τον εγκέφαλο ή τα νεφρά.

Πώς να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια στα παιδιά;

Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα σκουλήκια σε ένα παιδί, επικοινωνήστε με έναν παρασιτολόγο και ακολουθήστε τις συστάσεις του.

Η αυτοθεραπεία με φάρμακα κατά των σκουληκιών για παιδιά είναι απαράδεκτη επειδή είναι αρκετά τοξικά. Θυμηθείτε επίσης ότι η εισβολή διαφορετικών τύπων σκουληκιών απαιτεί εξατομικευμένες θεραπείες που είναι δομημένες σύμφωνα με τον κύκλο ζωής του σκουληκιού. Κατά τον υπολογισμό της δόσης, ο ειδικός θα πρέπει να λάβει υπόψη την ηλικία και το σωματικό βάρος του ασθενούς.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο για τα σκουλήκια, το οποίο διατίθεται ως σιρόπι για νήπια ή ως δισκίο για μεγαλύτερα παιδιά.

Τα δισκία αποπαρασίτωσης για παιδιά συνήθως σκοτώνουν τα σκουλήκια χωρίς να βλάψουν τον ιδιοκτήτη, σε αυτήν την περίπτωση το παιδί. Η περίοδος θεραπείας είναι συνήθως σύντομη και δεν διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες. Μερικές φορές μια δόση είναι αρκετή για να απαλλαγούμε από τα ψίχουλα από τα σκουλήκια.

Αλλά πολλά φάρμακα είναι αναποτελεσματικά κατά των προνυμφών και των αυγών σκουληκιών. Επιπλέον, υπάρχει μια μάλλον μεγάλη απειλή επαναλαμβανόμενης αυτομόλυνσης με σκουλήκια στα μικρά παιδιά. Επομένως, μετά από 2 - 3 εβδομάδες, η πορεία θεραπείας θα πρέπει να επαναληφθεί.

Εάν ένα παιδί έχει σκουλήκια, παράλληλα με τα ειοτρόπα φάρμακα, ένας ειδικός μπορεί να συστήσει ένα χολερετικό φάρμακο εάν υπάρχει υποψία ότι τα σκουλήκια ζουν στη χοληδόχο κύστη. Τα καθαρτικά συχνά συνταγογραφούνται για την γρήγορη εξάλειψη των ελμινθών και των ροφητών για την απορρόφηση των τοξινών. Τα αντιισταμινικά μπορούν να μειώσουν την εκδήλωση αλλεργιών και να βελτιώσουν την υγεία του μικρού ασθενούς.

Η θεραπεία της ελμινθίασης στα βρέφη είναι πολύ δύσκολη. Σχεδόν όλα τα φάρμακα για τα σκουλήκια δεν χρησιμοποιούνται για παιδιά κάτω των δύο ετών, επειδή είναι πολύ τοξικά και έχουν πολλές παρενέργειες. Η βλάβη στον οργανισμό που προκαλείται από την κατανάλωση τέτοιων φαρμάκων μπορεί να είναι σημαντική ακόμη και με την παραμικρή υπέρβαση της δόσης. Επομένως, η αυτοθεραπεία της ελμινθίασης στα παιδιά του έτους δεν επιτρέπεται απολύτως.

Με οποιαδήποτε υποψία για σκουλήκια σε ένα βρέφος, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό που θα καθορίσει τον βαθμό μόλυνσης και θα αναπτύξει ένα θεραπευτικό σχήμα που λειτουργεί σε αυτή την περίπτωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί ακόμη και να προτείνει καθυστέρηση της θεραπείας για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε το παιδί να μεγαλώσει.

Μην βασίζεστε σε φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή καθώς μπορεί να μην είναι κατάλληλα για νήπια και μικρά παιδιά. Πάντα να επισκέπτεστε το γιατρό σας και να ακολουθείτε τη δοσολογία και το θεραπευτικό σχήμα για να κρατήσετε το παιδί σας απαλλαγμένο από σκουλήκια. Συνιστάται η χρήση χαπιών για σκουλήκια για παιδιά κάθε έξι μήνες για προφύλαξη. Μιλήστε με το γιατρό σας για το τι πρέπει να δώσετε στο μωρό σας για την πρόληψη των σκουληκιών, ο ειδικός θα καθορίσει τη δοσολογία και τη συχνότητα της προληπτικής αποπαρασίτωσης.

Λαϊκές θεραπείες για τα σκουλήκια για παιδιά

Μαζί με τα φάρμακα, η θεραπεία των σκουληκιών σε παιδιά με λαϊκές θεραπείες θα βοηθήσει στην ανακούφιση της ταλαιπωρίας που οφείλεται στα σκουλήκια στο σώμα. Μια φυσική θεραπεία για τα σκουλήκια δεν θα απαλλαγεί απαραίτητα από τα σκουλήκια στο παιδί σας, αλλά θα βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη της μόλυνσης.

σκόρδο από σκουλήκια σε ένα παιδί

Εξετάστε τις λαϊκές θεραπείες:

 1. Σκόρδοείναι ένας φυσικός ανθελμινθικός παράγοντας για παιδιά. Είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικό κατά των παρασιτικών σκουληκιών. Το ωμό σκόρδο περιέχει αμινοξέα, θείο, που θα βοηθήσουν να σκοτώσει και να απαλλάξει το σώμα από τα παράσιτα. Η κατανάλωση τριών σκελίδων ωμού σκόρδου με άδειο στομάχι θα βοηθήσει στην πολύπλοκη αποπαρασίτωση.
 2. Παπάγια- το καλύτερο φάρμακο για την υγεία. Η άγουρη παπάγια έχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη, το οποίο δρα ως ανθελμινθικός παράγοντας για να σκοτώνει τα σκουλήκια στα έντερα. Επιπλέον, οι σπόροι παπάγιας χρησιμοποιούνται για την αποβολή των σκουληκιών από το στομάχι. Αλέστε τους σπόρους παπάγιας και ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα σε ζεστό γάλα ή νερό. Ζητήστε από το παιδί σας να πιει το ποτό το πρωί, τρεις συνεχόμενες ημέρες. Συνδυάστε μια κουταλιά της σούπας ωμή παπάγια και μια κουταλιά της σούπας μέλι σε ζεστό γάλα ή νερό. Η κατανάλωση αυτού του ποτού με άδειο στομάχι βοηθά στην αποβολή των εντερικών σκουληκιών.
 3. Σπόροι κολοκύθαςβοηθούν στην αποβολή των εντερικών παρασίτων. Οι σπόροι περιέχουν κουκουρβιτακίνη, η οποία παραλύει τα παράσιτα και δυσκολεύει την επιβίωσή τους στο σώμα. Προσφέρετε στο παιδί σας μια κουταλιά κολοκυθόσπορους με μέλι. Βράζουμε μια κουταλιά αποφλοιωμένους και θρυμματισμένους σπόρους κολοκύθας σε τρία ποτήρια νερό. Αφήστε το ποτό να καθίσει για μισή ώρα. Προσφέρετε στο παιδί όταν κρυώσει το υγρό.
 4. Κινέζικη πικρή κολοκύθα.Αν και ελαφρώς ξινό στη γεύση, είναι πολύ αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των σκουληκιών του εντέρου. Ανακατέψτε ένα φλιτζάνι χυμό πικρής κολοκύθας με νερό και μέλι και ταΐστε το παιδί σας δύο φορές την ημέρα.
 5. Καρότοπεριέχει βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιτρέπει στο σώμα να καταπολεμήσει τυχόν εντερικά σκουλήκια πριν αποικίσουν πλήρως το σώμα. Η κατανάλωση καρότων με άδειο στομάχι θα βοηθήσει στην εξουδετέρωση των επίμονων παρασίτων στο σώμα και επίσης στην πρόληψη της επαναμόλυνσης.
 6. Κουρκούμηείναι φυσικό αντισηπτικό και βοηθά στην εξάλειψη όλων των τύπων των εντερικών σκουληκιών. Χρειάζεστε ένα ποτήρι ζεστό νερό αναμεμειγμένο με μια κουταλιά κουρκουμά, δώστε στο παιδί από σκουλήκια μια φορά την ημέρα για πέντε ημέρες.
 7. Καρύδαέχει ισχυρές αντιπαρασιτικές ιδιότητες, καθιστώντας το αποτελεσματικό στη θεραπεία των σκουληκιών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρούτα ή λάδι για να σκοτώσετε τα σκουλήκια. Βάλτε το παιδί σας να τρώει μια κουταλιά της σούπας αλεσμένη καρύδα καθημερινά με το πρωινό. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε αυτό το σπιτικό φάρμακο για μια εβδομάδα. Το συμπυκνωμένο λάδι καρύδας περιέχει τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας που θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση των σκουληκιών από το σώμα του μωρού σας. Λαμβάνοντας τέσσερα έως έξι κουταλάκια του γλυκού λάδι καρύδας κάθε πρωί για μια εβδομάδα θα ενισχύσει την ανοσία και θα αποτρέψει την επανεμφάνιση των προσβολών από σκουλήκια.
 8. Γαρύφαλλοκαταστρέφει τα υπάρχοντα εντερικά σκουλήκια και τα αυγά τους και επίσης προλαμβάνει μελλοντικές λοιμώξεις. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και αφήστε το για 20 λεπτά. Πίνετε αυτό το νερό τρεις φορές την εβδομάδα για να αποφύγετε τη μόλυνση.
 9. Χυμός κρεμμυδιούβοηθά στην καταπολέμηση των ασκαρίδων. Παίρνουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε καλά, στραγγίζουμε το ζουμί από το μείγμα του κρεμμυδιού. Καταναλώστε το το πρωί με άδειο στομάχι.
 10. Ινδική πασχαλιάέχει αντιπαρασιτικές ιδιότητες και μπορεί να καταστρέψει διάφορα εντερικά σκουλήκια. Συνδυάστε τα φύλλα σε σκόνη σε ζεστό γάλα και μέλι. Προσφέρετε στο παιδί σας δύο φορές την εβδομάδα.

Οι παραδοσιακές θεραπείες στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της μόλυνσης, αλλά δεν μπορούν να τη θεραπεύσουν πλήρως. Δεν υποκαθιστούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Πρόληψη των σκουληκιών στα παιδιά

Τα παιδιά που παίζουν σε λάσπη, άμμο, γρασίδι και άλλους ανοιχτούς χώρους είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από σκουλήκια. Ενώ τα σκουλήκια μπορούν να εξαλειφθούν με την αποπαρασίτωση, είναι καλύτερο να αποτρέψετε τη μόλυνση όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η υγιεινή είναι κρίσιμη εδώ. Διδάξτε στα παιδιά σας βασικές συνήθειες υγιεινής και εκπαιδεύστε τα για το πώς τα σκουλήκια μπαίνουν στο σώμα τους και τα αρρωσταίνουν.

Η πρόληψη των σκουληκιών περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες:

 1. Μη δίνετε ακατέργαστο νερό σε παιδιά από πηγές ή πηγάδια. Αυτό το νερό πρέπει να φιλτραριστεί και να βράσει πριν από τη χρήση.
 2. Μετά την επαφή με το έδαφος, τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά με σαπούνι.
 3. Αξίζει επίσης να πλένετε λαχανικά, βότανα, φρούτα και μούρα που τρώνε το παιδί και άλλα μέλη της οικογένειας.
 4. Είναι σημαντικό να κάνετε σχολαστική θερμική επεξεργασία του κρέατος, των ψαριών και των πουλερικών.
 5. Μην προσφέρετε στο παιδί σας αποξηραμένα, αλατισμένα ή ωμά τρόφιμα που δεν έχουν μαγειρευτεί.
 6. Είναι απαραίτητο να κάνετε ντους μετά το κολύμπι στο νερό. Μην αφήνετε τα κατοικίδια να γλείφουν τα χέρια ή το πρόσωπο του παιδιού σας γιατί η γλώσσα τους μπορεί να περιέχει αυγά σκουληκιών.
 7. Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά μετά από κάθε επαφή με ζώα.

Αυτές οι προφυλάξεις δεν αποκλείουν την πιθανότητα μόλυνσης από έλμινθους, αλλά την ελαχιστοποιούν.