Ταξινόμηση των παρασίτων και των σκουληκιών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα

σκουλήκι από το ανθρώπινο σώμα

Είναι υγιές να ζεις στον κόσμο - τα παράσιτα στο σώμα παρεμβαίνουν σε αυτό. Αυτές είναι οι χαμηλότερες μορφές φυτών και ζώων, που ζουν εις βάρος του ιδιοκτήτη. Μεταφράζονται από τα ελληνικά, σημαίνουν - freeloader.

Με τον τρόπο του παρασιτισμού, μπορούν να είναι εξωτερικοί και εσωτερικοί.

Τα παράσιτα που ζουν στο ανθρώπινο σώμα χωρίζονται σε επίπεδα και στρογγυλά σκουλήκια.

Οι επίπεδες χωρίζονται, με τη σειρά τους, σε τριματώδεις και κύστεους.

Τα στρογγυλά σκουλήκια ονομάζονται επίσης νηματώδη.

Τα νηματώδη που ζουν στο ανθρώπινο σώμα

παράσιτο σκουληκιών από το ανθρώπινο σώμα

Ποια παράσιτα ζουν στο σώμα, πρώτα απ 'όλα τα νηματώδη - φτάνουν σε μεγάλο μήκος και έχουν το σχήμα ενός γαιοσκώληκα, εξ ου και το όνομα - σκουλήκια, αυτά είναι:

 • σκουλήκι;
 • καρφιά;
 • αγκίστριες
 • τριχινέλλα.

Σκουλήκι

Ένα από τα πιο συνηθισμένα νηματώδη είναι ένα παράσιτο, σε ορισμένες περιπτώσεις που φτάνει σε μέγεθος 45 εκ. Το θηλυκό παράγει 200. 000 αυγά και αυτή η διαδικασία συμβαίνει ανεξάρτητα από την παρουσία ενός αρσενικού στο σώμα του ξενιστή. Μαζί με τα κόπρανα, τα αυγά πέφτουν στο έδαφος, όπου, όταν προκύπτουν ευνοϊκοί παράγοντες, μετατρέπονται σε προνύμφες. Μπορείτε να μολυνθείτε με αυτό το ελμίνθιο με βρώμικα χέρια και άπλυτα λαχανικά, φρούτα, μούρα.

Σημάδια λοίμωξης: ναυτία, σιελόρροια, απώλεια όρεξης. Παρουσία μεγάλου αριθμού ασκάρι, ενδέχεται να προκύψουν σοβαρές συνέπειες, ρήξη μετεγχειρητικών ραμμάτων, εμφάνιση παγκρεατίτιδας. Τα σκουλήκια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τις εγκύους - η διείσδυση τους στο έμβρυο είναι δυνατή.

Σκουλήκια

Μικρά σκουλήκια, μεγέθους έως 10 mm, μολύνονται με αυτά κυρίως από παιδιά, συχνότερα σε νηπιαγωγεία. Ένα άρρωστο άτομο γίνεται αιτία μόλυνσης και εάν δεν τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής, η πιθανότητα μόλυνσης αυξάνεται σημαντικά. Σημάδια εμφάνισης σκουληκιών:

 • νυχτερινή φαγούρα στην πρωκτική περιοχή
 • μειωμένη απόδοση
 • διαταραχή ύπνου;
 • νευρικές διαταραχές.

Η παρουσία πνευμονοειδών δεν απειλεί τη ζωή του ασθενούς, αλλά είναι αρκετά δυσάρεστη και προκαλεί δυσβολία.

Παράσιτο των εντέρων

Το παράσιτο των 20 mm έχει ροζ χρώμα, δίνει λιγότερες εκδηλώσεις, αλλά η βλάβη από αυτό είναι κολοσσιαία. Η στοματική κοιλότητά του έχει δόντια και πλάκες με τις οποίες ροκανίζει τα αιμοφόρα αγγεία. Οι προνύμφες διεισδύουν στο σώμα μέσω του δέρματος των ξυπόλυτων περιπατητών.

Το κύριο καθήκον των προνυμφών είναι να εισέλθουν στο ανθρώπινο στόμα, από όπου, κατά την κατάποση του σάλιου, κατεβαίνουν στα έντερα, όπου εκκρίνονται ενήλικες ελμινθίες. Τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, με αποτέλεσμα την αναιμία. Η απειλή τίθεται από τα απόβλητά τους, τα οποία δηλητηριάζουν το σώμα. Τα σημάδια της παρουσίας ελμινθών είναι: επίμονη βρογχίτιδα, δερματίτιδα, ναυτία, κοιλιακός πόνος, πεπτική διαταραχή. Η καρδιά πάσχει από αυτό το παράσιτο - μπορεί να εμφανιστεί μυοκαρδίτιδα.

Trichinella

Τα θηλυκά των σκουληκιών φτάνουν έως και 4 mm, τα αρσενικά είναι μικρότερα. Πεθαίνουν στο εξωτερικό περιβάλλον και είναι βιώσιμα μόνο μέσα στο σώμα. Η πηγή μόλυνσης είναι άψητο κρέας ζώων. Μέσω των αιμοφόρων αγγείων, τα παράσιτα κατανέμονται σε όλα τα όργανα, ριζώνουν και μπορούν να ζήσουν ειρηνικά για 20 χρόνια.

Trichinella σκουλήκι από το ανθρώπινο σώμα

Τα πιο κοινά σημεία λοίμωξης είναι:

 • αύξηση στην εξέταση αίματος των ηωσινοφιλικών λευκοκυττάρων.
 • αύξηση της θερμοκρασίας στους 40 ° C ·
 • μυϊκός πόνος;
 • επιπεφυκίτιδα και πρήξιμο του προσώπου.

Παράσιτα του τριματώδους

Τα Helminths, τα οποία είναι μικρά σε μέγεθος, έχουν ένα επίπεδο σώμα, στο οποίο υπάρχουν 2 βεντούζες. Τα περισσότερα από αυτά είναι ερμαφρόδιτα. Απαιτείται ένας ενδιάμεσος ξενιστής για ανάπτυξη.

Απροσδόκητη επιτυχία

Helminth - hermaphrodite, μεγαλώνει έως 14 mm, επηρεάζει τους χολικούς αγωγούς. Τα αυγά, αφού εισέλθουν στα υδάτινα σώματα, καταλήγουν σε μαλάκια, όπου αναπτύσσονται σε προνύμφες, και στη συνέχεια οι προνύμφες εγκαθίστανται στις κλίμακες των ψαριών. Εάν αυτή τη στιγμή ένα άτομο τρώει κακώς τηγανητά ψάρια, τότε μπορεί να μολυνθεί από αυτό το παράσιτο.

Στο σώμα του τελικού ξενιστή του, ενός ανθρώπου, το fluke εισάγεται στο δωδεκαδάκτυλο, όπου η προνύμφη μεγαλώνει σε ένα ενήλικο έλμινθ. Τα υδάτινα σώματα έχουν μολυνθεί από άτομα που τρώνε προϊόντα ψαριών και εργάζονται σε σκάφη νερού (τα απόβλητά τους διεισδύουν στο νερό).

Σχιστόσωμα

Helminths, με ετεροφυλόφιλα άτομα, μοιάζουν με βελόνες στην εμφάνισή τους. Ένα ζεύγος παρασίτων παράγει έως και 3000 αυγά σε 24 ώρες. Ένα άτομο μολύνεται κατά το μπάνιο ή με μολυσμένο νερό. Στους πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία, η προνύμφη γίνεται ενήλικας. Μετά από αυτό, η ωοτοκία συμβαίνει στο έντερο.

Παρουσία σχιστοσωμάτων, παρατηρούνται τα ακόλουθα:

 • στομαχόπονος;
 • παραβίαση της όρεξης
 • αναιμία;
 • αλλαγή από διάρροια σε δυσκοιλιότητα
 • απώλεια βάρους;
 • παραβίαση του κύκλου στις γυναίκες ·
 • ανικανότητα στους άνδρες
 • μειωμένη σχολική απόδοση στα παιδιά.

Όταν εισάγεται σε νευρικές ίνες, είναι δυνατή η ανάπτυξη παράλυσης, εγκεφαλικής βλάβης.

Πού μπορούν να εγκατασταθούν τα ελμίνθια

Συχνά οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το πού ζουν τα παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα;

Ο εντοπισμός οφείλεται στον τύπο του ξενιστή που έχει εισέλθει στο σώμα του «παρασίτου». Τις περισσότερες φορές εγκαθίστανται στα πεπτικά όργανα, στους πνεύμονες, στην καρδιά, στο συκώτι.

Το ανθρώπινο σώμα, όπου ζει το παράσιτο, εξασθενεί και αρχίζει να πάσχει από διάφορες ασθένειες, οπότε πώς να προσδιορίσετε ότι τα παράσιτα ζουν στο σώμα δεν είναι καθόλου δύσκολο. Απλώς πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί στον εαυτό σας και εάν εμφανιστούν οι παραμικρές υποψίες, δεν μπορείτε να αναβάλλετε μια επίσκεψη στο γιατρό.

ελμινθών στο ανθρώπινο σώμα

Προκειμένου το σώμα στο οποίο το παράσιτο 6 γραμμάτων ζει να επουλωθεί και να γίνει υγιές, πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής, να μην πίνει ωμό νερό και να μην τρώει κακώς μαγειρεμένο κρέας. Μόνο τότε μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

Είναι υπέροχο να ζεις σε αυτόν τον κόσμο και δεν θέλεις να σκεφτείς τα παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα, αλλά πρέπει. Μετά από όλα, κάθε δεύτερο άτομο στη Γη μολύνεται με σκουλήκια. Ο οργανισμός στον οποίο ζει το παράσιτο είναι ένα πεδίο θαυμάτων, που θα συμβούν. Αλλά η εμπιστοσύνη στη μοίρα είναι πολλοί από τους αδύναμους.