Παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

η εμφάνιση παρασίτων στο σώμα

Κανείς δεν είναι απαλλαγμένος από την εμφάνιση παρασίτων, καθώς έχουμε συνεχώς επαφή με το περιβάλλον. Ωστόσο, πρέπει να καταλάβετε ότι η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία τους είναι σημαντική, καθώς μπορούν να προκαλέσουν πολλές άλλες ασθένειες.

Τα παράσιτα τρέφονται με τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος, λαμβάνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις χρήσιμες ουσίες και βιταμίνες, δηλητηριάζουν επίσης ολόκληρο το σώμα με τα απόβλητά τους.

Πώς ξέρετε εάν έχετε μολυνθεί από παράσιτα;

Ένα άτομο μπορεί να ζήσει και να μην γνωρίζει για πολύ καιρό ότι είναι φορέας παρασίτων.Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 1. Συνεχής κόπωση και υπερβολική ευερεθιστότητα.
 2. Συνεχής φούσκωμα και μετεωρισμός
 3. Ναυτικά συναισθήματα και έλλειψη φυσιολογικής όρεξης.
 4. Ταχεία απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
 5. Η εμφάνιση όλων των ειδών εξανθημάτων και αποστημάτων στο δέρμα.
 6. Επαναλαμβανόμενος πόνος στις αρθρώσεις και τους μυς.

Αυτά είναι τα κύρια σημεία, αλλά υπάρχουνπολλά δευτερεύοντα συμπτώματαπου μπορεί να υποδηλώνουν δηλητηρίαση του σώματος. Επομένως, μόλις συναντήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Εάν έχετε εντοπίσει παράσιτα, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε μια ολοκληρωμένη έρευνα. Αυτό είναι σημαντικό για τον προσδιορισμό της αιτίας της λοίμωξης και των πιθανών προσβεβλημένων περιοχών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα συμπτώματα και η θεραπεία των παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα είναι πλήρως αλληλένδετα, επομένως μόνο ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει τα φάρμακα που χρειάζεστε.

Πού μπορούν να εντοπιστούν τα παράσιτα;

όπου τα παράσιτα ζουν στο σώμα

περισσότερα από 300 είδηπαράσιτα, που κυμαίνονται από τα μικρότερα, μικροσκοπικά, καταλήγουν σε μεγάλα σκουλήκια, τα οποία μπορούν να φτάσουν αρκετά μέτρα, μπορούν να ζήσουν σε ένα άτομο. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα παράσιτα μπορούν να ζήσουν μόνο στο παχύ έντερο, αλλά αυτό απέχει πολύ από την περίπτωση. Στην πραγματικότητα, μπορούν να βρεθούν σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος: στα μάτια, τους μυς, το συκώτι, το λαιμό ή την καρδιά. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ελμίνθια μπορούν να κατοικήσουν και να αναπτυχθούν στο σώμα ενός ενήλικα για δεκαετίες, καθώς προσαρμόζονται καλά σε διαφορετικές συνθήκες.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν παράσιτα στους ανθρώπινους μύες;

Φυσικά μπορούν. Συχνά οι μύες επηρεάζονται από έναν τύπο παρασιτικής λοίμωξης όπως η τριχίνωση. Αυτά είναι σκουλήκια που μπορούν να μολύνουν τόσο τον άνθρωπο όσο και τα ζώα. Ο κύριος τρόπος μόλυνσης είναι η κατανάλωση ακατέργαστου ή ακατέργαστου μολυσμένου κρέατος.

Τι είδους παρασιτικοί οργανισμοί υπάρχουν;

Διακρίνονται πολλές ομάδες:

 1. Πρώτον, υπάρχουν σκουλήκια. Αυτά περιλαμβάνουν σκουλήκια, σκουλήκια και σκουλήκια.
 2. Δεύτερον, τα πιο απλά παράσιτα είναι τα χλαμύδια, τα λάμπλια και τα εντερικά Trichomonas.
 3. Τρίτον, αυτά είναι παράσιτα με τη μορφή μυκήτων - candida.
 4. Τέταρτον, είναι βακτήρια. Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει Staphylococcus aureus ή Streptococcus.
 5. Πέμπτον, είναι ιός. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τον ιό του έρπητα, την ευλογιά ή τη γρίπη.

Πώς μπορούν τα παράσιτα να εισέλθουν στο σώμα ενός υγιούς ενήλικου;

Υπάρχουνπολλοί διαφορετικοί τρόποι μόλυνσης. Πιο συνηθισμένο:

 1. Τρώγοντας μολυσμένα τρόφιμα ή νερό. Μερικές φορές το φαγητό μπορεί να μολυνθεί πριν από το μαγείρεμα ή κατά τη διάρκεια ακατάλληλης αποθήκευσης. Επομένως, το κρέας και τα ψάρια πρέπει να υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία για να σκοτώσουν όλους τους ανεπιθύμητους οργανισμούς.
 2. Μόλυνση μέσω της οδού επαφής-νοικοκυριού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παράσιτα μπορούν να περάσουν από το ένα άτομο στο άλλο ή μέσω επαφής με κατοικίδια. Επομένως, πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά τη δική σας υγιεινή και την καθαριότητα των κατοικίδιων σας.
 3. Μπορείτε επίσης να μολυνθείτε μέσω μετάδοσης. Δηλαδή, η μόλυνση μπορεί να συμβεί μέσω εντόμων που πιπιλίζουν αίμα.

Είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι οι προνύμφες ορισμένων παρασιτικών οργανισμών μπορούν να εισέλθουν ανεξάρτητα στο ανθρώπινο σώμα. Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα είναι οι προνύμφες του δέρματος.

Ποιος γιατρός αντιμετωπίζει τα παράσιτα και πώς να τα διαγνώσει;

που αντιμετωπίζει τα παράσιτα

Έχοντας εντοπίσει τα συμπτώματα της παρουσίας παρασίτων, μπορείτε νασυμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό- πρόκειται για παρασιτολόγο. Αυτός ο ειδικός αναφέρεται συνήθως από έναν γενικό ιατρό. Αλλά αν είστε βέβαιοι ότι υπάρχουν παράσιτα στο σώμα σας, τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με αυτό.

Όσον αφορά τις διαγνωστικές μεθόδους, μπορείτε να δώσετε περιττώματα για δοκιμές, ωστόσο, το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι απολύτως αξιόπιστο, καθώς εάν πραγματοποιούνται δοκιμές τη στιγμή που το παράσιτο έχει καταθέσει τις προνύμφες του, τότε η ανάλυση ενδέχεται να μην δείχνει την παρουσία τους. Τότε θα χρειαστεί μια δεύτερη παράδοση.

Η πιο δοκιμασμένη και αξιόπιστη μέθοδος είναιεξέταση αίματος. Με τη βοήθεια μιας τέτοιας διάγνωσης, είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η παρουσία αντισωμάτων που παράγει το σώμα προκειμένου να καταπολεμήσει ανεξάρτητα τα παράσιτα.

Η νεότερη προσέγγιση στα διαγνωστικά είναι η δοκιμή φυτικού συντονισμού. Αυτή η μέθοδος προβλέπει τον υπολογισμό των ηλεκτρομαγνητικών ταλαντώσεων που μπορούν να δημιουργηθούν από παρασιτικούς οργανισμούς.

Τι επίδραση έχουν τα παράσιτα στο σώμα ενός ενήλικα; Πρώτα απ 'όλα, διαταράσσουν τη λειτουργία σχεδόν όλων των οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παράσιτα προκαλούν φλεγμονώδεις διεργασίες που καταστρέφουν ενεργά τους ιστούς και τα κύτταρα.

Για την ανάπτυξή τους και την ομαλή λειτουργία τους, τα παράσιτα χρησιμοποιούν όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά που συνοδεύουν την τροφή.

Θεραπεία και πρόληψη των παρασίτων: βασικές συμβουλές

Η ιατρική περίθαλψη περιλαμβάνει διάφορα στάδια:

 • Προετοιμασία. Σε αυτό το στάδιο, οι γιατροί συνιστούν τη λήψη ροφητικών και παρασκευασμάτων ενζύμων. Το κύριο πράγμα είναι να καθαρίσετε καλά το σώμα και να ανακουφίσετε τα συμπτώματα που υποδηλώνουν δηλητηρίαση. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να πάρετε ειδικά φάρμακα, η δοσολογία και ο χρόνος εισαγωγής πρέπει να καθορίζονται από τον γιατρό, καθώς όλα είναι καθαρά ατομικά.
 • Άμεση αφυδάτωση. Αυτό είναι το κύριο στάδιο της θεραπείας. Ο ασθενής πρέπει να λάβει μια σειρά φαρμάκων, ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι πολύ τοξικά. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπεραστεί η δοσολογία, καθώς μπορεί να προκύψει μια ποικιλία συνεπειών. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει φάρμακα που προορίζονται για μία δόση. Εκτός από τα συνθετικά φάρμακα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να θεραπεύσουν καλά τα παράσιτα και ουσιαστικά δεν έχουν παρενέργειες.
 • Ανάκτηση. Τα χάπια που βοηθούν στην καταπολέμηση των παρασίτων είναι πολύ τοξικά. Επομένως, μετά την κύρια πορεία της θεραπείας, τα προβιοτικά πρέπει να πίνουν, κάτι που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του γαστρεντερικού σωλήνα. Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να πίνετε ένα γενικό σύμπλεγμα βιταμινών και ηπατοπροστατευτικά, τα οποία θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Και επίσης πρέπει να προσέχετε την υγεία της καρδιάς, η οποία μπορεί επίσης να επηρεαστεί.

Λαϊκές θεραπείες

λαϊκές θεραπείες για παράσιτα

Υπάρχουν επίσηςλαϊκές θεραπείεςπου θα βοηθήσουν στον καθαρισμό του σώματος των παρασίτων. Αυτά περιλαμβάνουν: σπόρους γαρίφαλων, αψιθιά και πράσινα κελύφη καρυδιάς. Οι άνθρωποι αποκαλούν μια τέτοια τριάδα. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα μέσα για την καταπολέμηση των παρασίτων:

 • σκόρδο με κεφίρ.
 • έγχυση κρεμμυδιού.
 • βάμμα αψιθιάς.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ο οποίος θα επιλέξει τη σωστή θεραπεία ανάλογα με τον τύπο του παρασίτου και τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά. Η θεραπεία εξαρτάται άμεσα από το πού βρέθηκε το παράσιτο, είτε στο λαιμό είτε σε κάποιο είδος μυών.

Πρόληψη παρασίτων στον άνθρωπο

Υπάρχουνορισμένοι απλοί κανόνες πρόληψηςπου θα σας βοηθήσουν να ζήσετε και να μην σκεφτείτε παράσιτα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Διατήρηση προσωπικής υγιεινής.
 2. Ελαχιστοποιήστε την επαφή με ζώα του δρόμου.
 3. Προσέξτε την υγιεινή του κατοικίδιου ζώου σας.
 4. Κάντε τον υγρό καθαρισμό στο διαμέρισμα όσο πιο συχνά γίνεται.
 5. Πλύνετε καλά το φαγητό πριν φάτε.
 6. Πλήρης θερμική επεξεργασία προϊόντων διατροφής, ειδικά όταν πρόκειται για ψάρι και κρέας.
 7. Μην χρησιμοποιείτε νερό χωρίς επεξεργασία.

Πόσο κοινά είναι τα σκουλήκια και άλλα παράσιτα;

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων,σχεδόν κάθε 4 άτομαμολύνονται με σκουλήκια. Τα παιδιά μολύνονται πολύ συχνά, καθώς έρχονται σε επαφή με μολυσμένο περιβάλλον. Είναι σκουλήκια και άλλοι επιβλαβείς οργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες χρόνιες ασθένειες. Αυτές περιλαμβάνουν γαστρίτιδα, χολοκυστίτιδα και παγκρεατίτιδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ανθρώπινο σώμα μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια, ενώ πολλαπλασιάζονται συνεχώς.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι αδύνατο να απαντηθεί κατηγορηματικά στο ερώτημα τι πρέπει να πίνετε από παράσιτα. Μόλις εντοπίσετε πολλά συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τη σωστή θεραπεία. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείτε περιοδικά προληπτική συντήρηση, ειδικά εάν έχετε μικρά παιδιά και ζώα στο σπίτι.

Ποτέ μην κάνετε αυτοθεραπεία, καθώς μόνο ένας ειδικός μπορεί να επιλέξει την πιο ακίνδυνη και αποτελεσματική θεραπεία.