Πώς να αφαιρέσετε τα παράσιτα από το σώμα στο σπίτι

Τα ελμίνθια (παρασιτικά σκουλήκια) είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα συχνές σε καυτές χώρες και μέρη με υγρά κλίματα. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 400 είδη σκουληκιών ικανά να μολύνουν το ανθρώπινο σώμα. Όλα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: νηματώδεις, κεσώδεις και φλουκ. Στο σπίτι, οι εισβολές που προκαλούνται από νηματώδη - σκουλήκια, ο βιότοπος του οποίου είναι το έντερο, αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Πώς να αφαιρέσετε τα παράσιτα από το σώμα; Τι πρέπει να γίνει για να ανακτήσει την υγεία χωρίς να καταφύγει σε νοσηλεία;

Τύποι ελμινθών

Κίνδυνος παρασίτων για τον άνθρωπο

Η παθολογική επίδραση των παρασίτων στον άνθρωπο εξαρτάται από το στάδιο της ελμινθίαση. Τα περισσότερα από τα γνωστά σκουλήκια έχουν στάδιο ανάπτυξης προνυμφών, το οποίο χαρακτηρίζεται από την παρουσία μεταναστευτικών προνυμφών στο αίμα του ασθενούς. Σημειώνεται:

  • ευαισθητοποίηση (επιπεφυκίτιδα, πρήξιμο, δερματικά εξανθήματα, λεμφαδενίτιδα, αμυγδαλίτιδα).
  • πνευμονική βλάβη (βήχας, πνευμονία)
  • νεφρική και ηπατική βλάβη (απόφραξη των χοληφόρων πόρων, ίκτερος, ηπατίτιδα, μικροαιματουρία);
  • εγκεφαλική βλάβη (μηνιγγίτιδα, μηνιγγιοεγκεφαλίτιδα).

Στο εντερικό στάδιο της εισβολής, η κλινική εικόνα είναι κάπως τροποποιημένη. Τα συμπτώματα που προκύπτουν οφείλονται στη μηχανική βλάβη των εντερικών βλεννογόνων μεμβρανών, στην μειωμένη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και στην απελευθέρωση των απορριμμάτων παρασίτων στον εντερικό αυλό.

Στην κλασική έκδοση, οι εντερικές ελμινθίες εμφανίζονται ως εξής:

  • δυσπεπτικό σύνδρομο (ναυτία, έμετος, κοιλιακός πόνος, διάρροια).
  • δηλητηρίαση (αδυναμία, κόπωση, πόνοι στο κεφάλι και στους μυς, υπερθερμία).

Ταυτόχρονα, υπάρχουν αλλαγές στη σύνθεση του αίματος και των περιττωμάτων. Στα κόπρανα, ανιχνεύονται τα αυγά του παρασίτου, οι σεξουαλικά ώριμες μορφές του και το αίμα. Αναιμία, υποπρωτεϊναιμία, ηωσινοφιλική λευκοκυττάρωση παρατηρούνται στο αίμα.

Σημείωση: στην πράξη, η κλινική εικόνα συχνά συνδυάζει σημεία των μεταναστευτικών και εντερικών σταδίων της νόσου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας ασθενής που δεν ακολουθεί τους κανόνες προσωπικής υγιεινής μολύνει τον εαυτό του. Ταυτόχρονα, τα παλαιότερα παράσιτα αποκτούν ήδη μια ώριμη μορφή, τα νέα περνούν από το στάδιο της προνύμφης.

Πώς να απαλλαγείτε από σκουλήκια στο σπίτι

Τα νηματώδη αντιμετωπίζονται συνήθως στο σπίτι. Εάν είναι απαραίτητο, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα οι εισβολές που προκαλούνται από εντερικές μορφές κεσίδων (teniasis, teniarinhoses). Η επιτυχής θεραπεία των μορφών εισβολής των ιστών είναι αδύνατη χωρίς την επίβλεψη ενός ειδικού και τον διορισμό κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας. Μπορείτε να απαλλαγείτε από τα παράσιτα τόσο με τη χρήση φαρμάκων όσο και με τη χρήση λαϊκών συνταγών.

9 δημοφιλή φάρμακα ευρέος φάσματος κατά των παρασίτων

Τα σύγχρονα ανθελμινθικά φάρμακα σάς επιτρέπουν να απαλλαγείτε από σκουλήκια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με τον τύπο της εισβολής, η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται από 1 έως 5-7 ημέρες. Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα φάρμακα έχουν ένα ευρύ φάσμα δράσης και είναι αποτελεσματικά σε πολλές παρασιτικές ασθένειες.

Pirantel

Χρησιμοποιείται για εντερική ελμινθίαση, έχει χαμηλή τοξικότητα και υψηλή απόδοση. Συνταγογραφείται ως εφάπαξ δόση, 10 mg / kg για εντεροβίαση και ασκορίαση, 10 mg / kg μία φορά την ημέρα για 3 ημέρες με μη βλάβη. Τα δισκία πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι, να μασάται καλά. Η θεραπεία με pyrantel κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτεί κάποια προσοχή. Κατά τη διάρκεια της πορείας, είναι δυνατή η εμφάνιση ασαφών κοιλιακών πόνων.

Mebendazole

Χρησιμοποιείται για ασκίαση, τριχοκεφαλία, εντεροβίαση και άλλες ελμινθικές εισβολέςΣυνιστάται 100 mg μία φορά για ενήλικες ασθενείς. Παιδιά από 2 έως 10 ετών, η δόση πρέπει να μειωθεί στα 25-50 mg. Το εργαλείο δεν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, καθώς και όταν ο ασθενής είναι κάτω των 2 ετών. Μπορεί να εμφανιστεί ναυτία ή έμετος κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Albendazole

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σχεδόν όλων των τύπων μολύνσεων ελμινθών. Για τη θεραπεία της αγκυλοστομίας, της εντεροβίασης και της ασκορίασης, το φάρμακο συνταγογραφείται 0, 2 γραμμάρια μία φορά. Άλλοι τύποι εισβολής απαιτούν εκτεταμένη θεραπεία. Τα δισκία λαμβάνονται από το στόμα μετά από ένα γεύμα, χωρίς μάσημα. Αντενδείκνυται κατά την εγκυμοσύνη, τις ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, τη γαλουχία. Με μακρά πορεία, αλωπεκία, πανκυτταροπενία, δυσπεψία είναι πιθανά.

Levamisole

Πιο ενεργό στην ασκηρίαση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της noncatorosis, της αγκυλοστομίας, της εντεροβίαση. Συνιστάται 150 mg κάθε φορά, κατά προτίμηση το βράδυ. Για τα παιδιά, η δόση υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο 2, 5 mg / kg. Δεν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού, της ακοκκιοκυττάρωσης. Παρενέργειες: δερματίτιδα, διαταραχή του ύπνου, νευραλγία, μυαλγία.

Adipate πιπεραζίνης

Εφαρμόστε έναντι pinworms και ascaris. Με ascariasis, 2 γραμμάρια του φαρμάκου συνταγογραφούνται 2 φορές την ημέρα. Η πορεία της θεραπείας είναι 2 ημέρες. Με την εντεροβίαση, η διάρκεια του μαθήματος είναι 5 ημέρες. Οι δόσεις και το σχήμα παραμένουν τα ίδια. Το προϊόν πίνεται μετά τα γεύματα. Αντενδείκνυται σε περίπτωση ατομικής υπερευαισθησίας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μπορεί να αισθανθείτε ναυτία ή έμετο.

Νικολοσαμίδη

Πιο συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελμινθίαση της ταινίας. Η ημερήσια δόση για έναν ενήλικα είναι 2-3 γραμμάρια. Χωρίζεται σε 3 βήματα. Πριν από τη χρήση, τα δισκία συνθλίβονται. Η διάρκεια της θεραπείας είναι κατά μέσο όρο 4 ημέρες. Το φάρμακο συνδυάζεται με καθαρτικό. Αντενδείκνυται σε νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, εγκυμοσύνη, στην πρώιμη παιδική ηλικία και τα γηρατειά. Μπορεί να προκαλέσει ναυτία, φωτοφοβία, επιδείνωση της δερματίτιδας, αλλεργικές αντιδράσεις.

Praziquantel

Ένας παράγοντας ευρέος φάσματος για τη θεραπεία των τριματοειδών και των τεστοδόσεων. Συνιστάται σε δόση 0, 04 γραμμάρια ανά χιλιόγραμμο βάρους του ασθενούς. Είναι απαραίτητο να παίρνετε το φάρμακο αρκετές φορές την ημέρα, με διάστημα όχι μεγαλύτερο από 6, αλλά όχι λιγότερο από 4 ώρες. Ο μέσος όρος θεραπείας είναι 3-4 ημέρες. Η ακριβής διάρκεια λήψης του φαρμάκου καθορίζεται από τον γιατρό. Αντενδείκνυται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, με οφθαλμική κυστικέρκωση, ηπατική νόσο, υπερευαισθησία σε κάθε ασθενή στα συστατικά του φαρμάκουΚατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι πιθανό να αναπτυχθεί σύνδρομο δυσπεψίας, γενικό τοξικό σύνδρομο και αλλεργικές αντιδράσεις.

Έμβλημα της Πυρβινίας

Ένα πολύ εξειδικευμένο φάρμακο για τη θεραπεία της εντεροβιασίας. Συνταγογραφείται 5 mg μία φορά. Το δισκίο πρέπει να καταπίνεται ολόκληρο χωρίς μάσημα. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται εάν η θεραπεία πραγματοποιείται αμέσως μετά το πρωινό. Ένα δεύτερο μάθημα είναι δυνατό όχι νωρίτερα από 2 εβδομάδες αργότερα. Αντενδείκνυται σε παθήσεις του εντέρου και ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων. Μετά τη λήψη, είναι δυνατή η βραχυπρόθεσμη ναυτία.

Carbendacim

Ενδείκνυται για νηματώδεις, πιο αποτελεσματικό για προσβολή από σκώληκες. Η πορεία της θεραπείας είναι 3 ημέρες για όλες τις εισβολές, με εξαίρεση την εντεροβίαση. Στην τελευταία περίπτωση, ο πράκτορας λαμβάνεται μία φορά. Η δόση υπολογίζεται με βάση τα 10 mg / kg σωματικού βάρους. Πρέπει να παίρνετε χάπια το πρωί και το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι δυνατή η διάρροια, ο μετεωρισμός. Αντενδείκνυται κατά την εγκυμοσύνη, τη γαλουχία, την πρώιμη παιδική ηλικία.

Τα φάρμακα που περιγράφονται παραπάνω είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, αλλά μάλλον τοξικά φάρμακα. Επομένως, η χρήση τους είναι δυνατή μόνο εάν δεν υπάρχουν αντενδείξεις. Διαφορετικά, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε παραδοσιακά φάρμακα για να απαλλαγείτε από σκουλήκια.

Φάρμακα για παιδιά για σκουλήκια: απαλλαγή από παράσιτα

Ένα μάλλον στενό φάσμα φαρμάκων χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μικρών παιδιών. Στα μικρά παιδιά συνταγογραφούνται φάρμακα όπως πιρατέλ, πιπεραζίνη, βανκίνη. Αυτά τα φάρμακα ουσιαστικά δεν έχουν τοξική δράση. Επιπλέον, παράγονται όχι μόνο σε μορφή δισκίου, αλλά και υπό μορφή εναιωρήματος.

Pirantel

Σε μορφή αναστολής, συνταγογραφείται για παιδιά από 6 μηνών έως 2 ετών. Στην ηλικία των έξι μηνών, ο παράγοντας χορηγείται σε δόση 2, 5 mg / 10 kg σωματικού βάρους ανά δόση. Εάν ο ασθενής είναι μεγαλύτερος των 6 μηνών, το εναιώρημα χορηγείται σε δόση 5 ml / 10 kg σωματικού βάρους. Η συχνότητα εισαγωγής και η διάρκεια της θεραπείας αντιστοιχεί σε εκείνη των ενηλίκων.

Τα δισκία συνταγογραφούνται για παιδιά αφού καταπιούν καλά. Κατά κανόνα, μέχρι τότε το παιδί θα είναι 2 ετών. Η δοσολογία των δισκίων pyrantel για παιδιά διαφόρων ηλικιών φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Ηλικία Δόση ανά δόση
2-6 ετών 250 mg
6-12 ετών 500 mg
Περισσότερα από 12 χρόνια 750 mg

Adipate πιπεραζίνης

Η πορεία της θεραπείας και η συχνότητα εισαγωγής για παιδιά δεν διαφέρει από τη θεραπεία για ενήλικες ασθενείς. Η δόση προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς:

Ηλικία Δόση ανά δόση
Λιγότερο από ένα χρόνο 200 mg
2-3 300 mg
4-5 500 mg
6-8 750 mg
9-12 1 γραμμάριο
13-15 1, 5 γραμμάρια

Οι δοσολογίες μπορούν να αλλάξουν από τον θεράποντα ιατρό σύμφωνα με τη σοβαρότητα της νόσου και την ευαισθησία των παρασίτων στο φάρμακο που χρησιμοποιείται.

Επιτρέπεται η χρήση πιο τοξικών φαρμάκων για τη θεραπεία παιδιών μόνο με χαμηλή αποτελεσματικότητα των παραπάνω μέσων. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, απαιτείται παρακολούθηση της κατάστασης του παιδιού.

Πώς να απαλλαγείτε από σκουλήκια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δεν συνιστώνται φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ανάπτυξης, το έμβρυο είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε χημικές ουσίες. Η θεραπεία με αντιελμινθικά φάρμακα μπορεί να έχει τερατογόνο δράση, να προκαλεί την παθολογία της ανάπτυξης του παιδιού.

Εάν είναι απολύτως απαραίτητο, επιτρέπεται σε έγκυες γυναίκες να λαμβάνουν πιπεραζίνη και πραζικουαντέλη. Άλλα φάρμακα χημειοθεραπείας αντενδείκνυται κατηγορηματικά. Η θεραπεία των σκουληκιών πραγματοποιείται με λαϊκές θεραπείες ή αναβάλλεται μέχρι τη στιγμή του τοκετού.

Αφαιρούμε σκουλήκια με λαϊκές θεραπείες: 10 συνταγές

Οι λαϊκές θεραπείες είναι μια εξαιρετική μέθοδος αντιμετώπισης της ελμινθίαση που προκαλείται από σκουλήκια. Η αποτελεσματικότητα των φυτικών φαρμάκων μειώνεται από τη μόλυνση με ταινίες και σκουλήκια. Ωστόσο, παρόλα αυτά, τα φυσικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη σωστή επιλογή και χρήση. Οι παρακάτω συνταγές θεωρούνται οι πιο αποτελεσματικές:

Troichatka Ivanchenko

Ένα μείγμα αποξηραμένου ήπιου, αψιθιάς και γαρίφαλου. Τα συστατικά αναμιγνύονται σε αναλογία 4: 1: 4, αντίστοιχα. Η δόση για 1 δόση είναι 1, 75 γραμμάρια. Η πορεία της θεραπείας είναι 2 εβδομάδες με τρεις ημερήσιες δόσεις. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε τη σκόνη με άδειο στομάχι, 3 φορές την ημέρα.

Σκόρδο με γάλα

Πιέστε το χυμό 2 κεφαλών σκόρδου και προσθέστε το σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Το μείγμα πίνεται μία φορά την ημέρα, με άδειο στομάχι, για 2-3 εβδομάδες.

Καθαρό σκόρδο

Για τη θεραπεία της ελμινθίαση, το σκόρδο μπορεί να καταναλωθεί στην καθαρή του μορφή κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Για να επιτευχθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα, συνιστάται να καταναλώνετε 1 σκελίδα λαχανικών τρεις φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες.

Σκόρδο για σκουλήκια

Σπόροι λιναριού

1-2 κουταλάκια του γλυκού σπόροι, συνθλίβονται, ρίχνουμε ένα ποτήρι βραστό νερό και αφήνουμε να εγχυθούν μέχρι να κρυώσει το μείγμα. Στη συνέχεια, η έγχυση διηθείται, χύνεται σε γυάλινη φιάλη και λαμβάνεται σε 100 ml, πρωί και βράδυ. Η διάρκεια του μαθήματος αντιστοιχεί στο χρόνο έως ότου τα αυγά των ελμινθών παύσουν να ανιχνεύονται στα κόπρανα. Κατά μέσο όρο, αυτό διαρκεί 2-3 εβδομάδες.

Σπόροι κολοκύθας

Προώθηση της εξάλειψης όχι μόνο των εντερικών αλλά και των παρασίτων των ιστών από το σώμα. Το προϊόν χρησιμοποιείται ωμό. Η θερμική επεξεργασία καταστρέφει τις αντιελμινθικές ουσίες που υπάρχουν στους σπόρους. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους μαζί με τα δέρματα, προ-σύνθλιψη σε υγρή κατάσταση, ρίχνοντας γάλα. Η ημερήσια δόση είναι 200-300 γραμμάρια για έναν ενήλικα. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε καθαριστικά κλύσματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Βάμμα ξύλου σκουληκιών

Για να προετοιμάσετε το βάμμα, πάρτε 1 μέρος αποξηραμένου και ψιλοκομμένου βότανου αψιθιάς και 2 μέρη βότκας. Τα συστατικά αναμιγνύονται και απομακρύνονται σε σκοτεινό, ξηρό μέρος για 2 εβδομάδες. Μετά από αυτό, το φάρμακο θεωρείται έτοιμο. Θα πρέπει να καταναλώνεται σε 30-50 ml δύο φορές την ημέρα, με άδειο στομάχι. Για τη θεραπεία παιδιατρικών ασθενών, το βάμμα δεν χρησιμοποιείται.

Μπαχαρικά

Τα καυτά μπαχαρικά (όλοι οι τύποι πιπεριών) χρησιμοποιούνται συνήθως για την πρόληψη της προσβολής από σκουλήκια. Δεν απαιτούνται ειδικές συνταγές για τη χρήση τους. Αρκεί να προσθέσετε μια πρέζα ζεστό καρύκευμα στο φαγητό κάθε μέρα.

Immortelle

Χρησιμοποιείται ως φιάλη. 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα βότανα χύνονται σε 400 ml βραστό νερό και εγχύονται για δύο ώρες. Μετά από αυτό, το προϊόν φιλτράρεται και καταναλώνεται 0, 5 φλιτζάνια 4 φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα. Η πορεία της θεραπείας είναι 10 ημέρες.

Immortelle στην ιατρική

Φλούδες Καρυδιού

Οι πράσινες φλούδες καρυδιάς (4 κομμάτια) συνθλίβονται και εγχύονται σε ένα ποτήρι (250 ml) βραστό νερό. Μετά την ψύξη, το προϊόν διηθείται και λαμβάνεται πριν από τα γεύματα για 1/3 φλιτζάνι. Η δόση που παρασκευάζεται ταυτόχρονα πρέπει να πίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε 3-4 δόσεις. Η πορεία της θεραπείας είναι 2 εβδομάδες.

Τόξο

Τα κρεμμύδια ή τα πράσινα κρεμμύδια λαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο όπως το σκόρδο. Για τη θεραπεία της ελμινθίαση, μπορούν να καταναλώνονται έως και 3 μικρά κεφάλια την ημέρα. Για προληπτικούς σκοπούς, αρκεί ένα φαγητό κεφαλής κρεμμυδιού την ημέρα. Η θεραπεία βοηθά στην απομάκρυνση των σκουληκιών από το σώμα μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

Κατά τη θεραπεία των παρασιτικών ασθενειών, ανεξάρτητα από τις μεθόδους που πραγματοποιούνται, πρέπει να τηρούνται οι κανόνες της προσωπικής υγιεινής. Τα διαταραγμένα παράσιτα συχνά αρχίζουν να κινούνται ενεργά και να αφήνουν τα έντερα μέσω του πρωκτού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα pinworms και τα ascaris.

Σημείωση: Οι περισσότερες λαϊκές θεραπείες αντενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χωρίς φόβο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπόρους κολοκύθας, φλούδα καρυδιού, κρεμμύδι και σκόρδο σε μικρές ποσότητες (κρεμμύδι - 0, 5-1 μικρά κεφάλια την ημέρα, σκόρδο - 2-3 σκελίδες την ημέρα).

Συμπέρασμα

Όταν σκέφτεστε πώς να απαλλαγείτε από σκουλήκια σε ένα άτομο, δεν πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά σε κλινικά συμπτώματα που επιβεβαιώνουν την παρουσία τους. Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι κατά της νοσήματος στο σπίτι είναι να σταματήσουν να παίρνουν φάρμακα αφού εξαφανιστούν τα προφανή σημάδια της νόσου. Η πορεία της θεραπείας πρέπει να ολοκληρωθεί. Η εξαίρεση είναι όταν το φάρμακο είναι ανεκτό από τον ασθενή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν παρασιτολόγο για συμβουλές και την επιλογή ενός λιγότερο τοξικού παράγοντα.