Παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα

Ο εχθρός, όπως λένε, "πρέπει να ξέρετε από την όραση. "Πρέπει να καταλάβετε με ποιον ασχολούμαστε. Ο αναλφαβητισμός σε αυτό το θέμα δεν θα δώσει εκπτώσεις. Ας οπλιστούμε με πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πράξη, προς όφελος της υγείας μας, οι οποίες δεν θα αφήσουν την παραμικρή πιθανότητα ορισμένων παρασίτων να χαλάσουν την πολύτιμη ζωή μας.

Παράσιτα - ποιοι είναι αυτοί;

Παράσιτα(από τα ελληνικά παράσιτα - παράσιτο, παράσιτο) - χαμηλότεροι οργανισμοί φυτών και ζώων που ζουν έξω ή μέσα σε άλλο οργανισμό (ξενιστής) και τρέφονται με αυτό. Τα παράσιτα ζουν μέσα στο σώμα μας την παράλληλη ζωή τους, τρέφοντας την ενέργειά μας, τα κύτταρα και τα τρόφιμά μας, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων υγείας,Παράσιτα στο ανθρώπινο σώμαπου καταναλώνουμε.

Υπάρχουν παράσιτα που περνούν όλη τους τη ζωή στο σώμα του ξενιστή ή μόνο ένα μέρος αυτού. λαμβάνουν τροφή και καταφύγιο από αυτό, χωρίς να προκαλούν ορατή βλάβη στο σώμα του ξενιστή τους.

Ορισμένα παράσιτα ερεθίζουν τον ξενιστή και επηρεάζουν τις λειτουργίες του. Άλλοι καταστρέφουν τους ιστούς του ξενιστή και απελευθερώνουν συγκεκριμένες τοξίνες που προκαλούν κακή υγεία και την ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών στον ξενιστή.Στο ανθρώπινο σώμαδιάφορα είδη μπορούν να παρασιτήσουν: μύκητες, βακτήρια, ιούς, πρωτόζωα και σκουλήκια.

Παράσιτακατά τη διάρκεια της ζωής τους περνούν έναν περίπλοκο κύκλο ανάπτυξης: υπάρχουν εκείνοι που πρέπει να αλλάξουν αρκετούς ξενιστές, εντός του οποίου το παράσιτο υφίσταται μια ενδιάμεση ανάπτυξη (το λεγόμενο στάδιο ανάπτυξης προνυμφώνσκουλήκια ελμινθών). Στο σώμα του τελευταίου ξενιστή, το ελμίνθιο ωριμάζει σεξουαλικά και γίνεται όσο το δυνατόν πιο επικίνδυνο.

Τα παράσιτα ταξινομούνται ως εξής:

 • μύκητες
 • ιοί
 • πρωτόζωα παράσιτα
 • helminths (σκουλήκια, σκουλήκια)
 • παράσιτα καρκινοειδών
 • αραχνοειδή παράσιτα
 • έντομα (κυρίως πιπίλισμα αίματος)

1. Μύκητες.

Αυτοί είναιμικροοργανισμοίπου μολύνουν το ανθρώπινο σώμα, μπορούν να εγκατασταθούν τόσο στην επιφάνεια του δέρματος όσο και στη βλεννογόνο μεμβράνη των εσωτερικών οργάνων. Οι ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνους μύκητες ονομάζονταιmycoses. Υπάρχουνμυκητιάσεις του δέρματος και των νυχιών(δερματομυκητίαση), καθώς και μυκητιάσεις των εσωτερικών οργάνων. Τα ζώα είναι επίσης ευαίσθητα στα αποτελέσματα της δραστηριότητας των μυκήτων - μπορεί να μολύνουν το σώμα, λόγω της δηλητηρίασης από τις τοξίνες των μυκήτων που επηρεάζουν την τροφή των φυτών (μυκοτοξίκωση). Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μυκητών, μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν μόνο ή μόνο ζώα, άλλοι άνθρωποι μολύνονται από ζώα. Οι μύκητες που προκαλούν ασθένειες προκαλούν μυκητιακές ασθένειες που θεωρούνται μολυσματικές ασθένειες.
Υπάρχουν αρκετοί εκατοντάδεςτύποι μυκήτων, δύο από αυτούς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τον άνθρωπο. Ο πρώτος τύπος μύκητα -cryptococcus(Cryptococcus neoformans) - προκαλεί μηνιγγίτιδα (φλεγμονή των μεμβρανών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού). Συνήθως, αυτός ο κρυπτοκόκκος εξαπλώνεται στα κόπρανα των πουλιών και βρίσκεται σε φρούτα, λαχανικά, ζωικό γάλα και έδαφος. Ο δεύτερος τύπος μύκητα -candida(candida albicans) - προκαλεί εξάνθημα από πάνα, καντιντίαση των βλεννογόνων μεμβρανών, μπαλανίτιδα, τσίχλα, μυκητιάσεις, όνυξη (βλάβη στα νύχια), πληγές στα χείλη, παρονύχια, πόδι του αθλητή (μυκόζες των ποδιών), μυκητιασικάασθένειες των γεννητικών οργάνων.Οι μύκητες αγαπούν τα γλυκά, τρέφονται κυρίως με ζάχαρη και άμυλο, αλλά, όπως και κάθε ζωντανός οργανισμός, χρειάζονται αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα.
Οι μύκητεςείναι ένας ξεχωριστός πολιτισμός, είναι ο δικός του παράλληλος κόσμος. Μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίες από -150 έως + 150 βαθμούς, ούτε μπορούν να καταψυχθούν ούτε να καταστραφούν. Σε επιστημονικούς κύκλους, υπάρχει η άποψη ότι τα μανιτάρια είναι ο κύριος γήινος πολιτισμός και χρησιμοποιούν τα πάντα γύρω τους για τους δικούς τους σκοπούς (και εμείς, οι άνθρωποι). Τα μανιτάρια είναι λευκά, άοσμα, τυριού από τη μύτη, το στόμα, το τραύμα, την ουρήθρα κ. λπ.Μανιτάριαείναι μια λευκή επίστρωση στη γλώσσα, φαλάκρα και πιτυρίδα, ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση. Εάν λευκές αποθέσεις στις αμυγδαλές, τότε αυτό είναι ένας μυκητιασικός πονόλαιμος. Τα μανιτάρια δεν βλάπτουν, φαγούρα. Τα μανιτάρια είναι ό, τι ξεφλουδίζει, απολέπιση, πέφτει, ρωγμές, υψώνεται πάνω από το δέρμα, λεκιάζει, καλύπτει το τριχωτό της κεφαλής. Δεν υπάρχει οξεία φάση μυκητιακών νόσων, υπάρχει μόνο μια χρόνια.

2. Ιοί.

Οι ιοίείναι μη κυτταρικά ζωντανά πλάσματα, είναι μικροσωματίδια που αποτελούνται από νουκλεϊκά οξέα - φορείς γενετικής πληροφορίας (RNA ή / και DNA), εξωτερικά καλυμμένα με πρωτεΐνη μεμβράνη. Οι ιοί είναι σε θέση να μολύνουν οποιονδήποτε ζωντανό οργανισμό.Ιός, μεταφρασμένος από τα λατινικά (ιός) είναι δηλητήριο. Οι ιοί δεν μπορούν να αποδοθούν σε ζώα ή φυτά. Είναι πολύ μικρά, οπότε μπορούν να μελετηθούν μόνο με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Οι ιοί μπορούν να ζήσουν και να αναπτυχθούν μόνο στα κύτταρα άλλων οργανισμών. Οι ιοί δεν μπορούν να ζουν έξω από τα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών και πολλοί από αυτούς στο εξωτερικό περιβάλλον συμπεριφέρονται σαν χημικά, παρουσιάζοντας τη μορφή κρυστάλλων. Εγκαθιστώντας μέσα στα κύτταρα των ζώων και των φυτών, οι ιοί προκαλούν πολλές επικίνδυνες ασθένειες. Οι ανθρώπινες ιογενείς ασθένειες περιλαμβάνουν:έρπητα, ιλαρά, γρίπη, HIV, ηπατίτιδα, πολιομυελίτιδα, ευλογιά.

3. Τα πιο απλά παράσιτα.

Παρασιτικά πρωτόζωα-amoeba, lamblia, toxoplasma, cryptosporidium, καθώς και πλασμαodia ελονοσίας, leishmania, trypanosomesΜεταξύ των παρασιτικών πρωτοζώων, είναι γνωστοί οι αιτιολογικοί παράγοντες των πιο επικίνδυνων ασθενειών ζώων και ανθρώπων, ειδικά στις τροπικές περιοχές (ελονοσία, δυσεντερία). Η ελονοσία Plasmodium μολύνει ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια, οδηγώντας στο στάδιο της μαζικής αναπαραγωγής σε επιθέσεις σοβαρού πυρετού, γεμάτες θάνατο. Τα τρυπανοσώματα του μαστιγίου και τα Leishmanias είναι κυρίως τροπικά είδη που, τροφοδοτώντας ζωικούς ιστούς, προκαλούν έλκη, αδιαθεσία και σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο. Ζώντας στο έντερο, το ρίζωμα Entamoeba histolytica είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της χρόνιας αμοιβικής δυσεντερίας, ικανός να διεισδύσει σε άλλους ιστούς και να σκοτώσει τον ξενιστή. Το σημαδευμένο εντερικό παράσιτο Giardia lamblia προκαλεί σοβαρή διάρροια (giardiasis). Αυτό το είδος βρίσκεται σε ποτάμια και λίμνες μολυσμένες από ανθρώπινα περιττώματα σε υποτροπικές και τροπικές περιοχές. Μερικά παράσιτα, όπως το είδος που προκαλεί πνευμονία Pneumocystis carinii, είναι ίσως πιο κοντά στους μύκητες από άλλα πρωτόζωα.

4. Helminths (σκουλήκια, σκουλήκια)

Καταγράφηκαν περισσότεροι από 70 τύποι σκουληκιών, από τους οποίους οι ακόλουθοι τύποι ελμινθών είναι πιο συνηθισμένοι:

 • roundworms (νηματώδη)- roundworms, pinworms, whipworms, trichinella, toxocara;
 • ταινίες (cestodes)- ταινίες χοιρινού κρέατος και βοοειδών, ταινίες νάνος, εχινόκοκκος, κυψέλη, ευρεία ταινία
 • flatworms (flukes)- opisthorchiasis (feline fluke), liver fluke, Chinese fluke, pulmonary fluke.

Μερικά από αυτά τα παρασιτικά ελμίνθια είναι πανταχού παρόντα, ενώ άλλα είναι πιο συνηθισμένα σε ορισμένες περιοχές. Για παράδειγμα:

 • pinworms και roundwormsβρίσκονται παντού σε όλο τον κόσμο.
 • whipworm- βρίσκονται παντού, κυρίως σε ζεστές και υγρές περιοχές τροπικών, υποτροπικών και εύκρατων κλιμάτων.
 • Trichinella- στη Λευκορωσία, Ουκρανία.
 • ταινία χοιρινού κρέατος- καταγράφεται παντού, πιο συχνά βρίσκεται στη Λευκορωσία και την Ουκρανία.
 • ταύρος ταινίας- βρίσκονται παντού. Ειδικά στην Υπερκαυκασία και την Κεντρική Ασία.
 • νάνος ταινίας- εμφανίζεται παντού, ειδικά σε περιοχές με ξηρά και ζεστά κλίματα.
 • ευρέος ταινίας- επιλέγει συνήθως ενδιαιτήματα σε περιοχές με μεγάλο αριθμό γλυκών υδάτων. Συνεχής παρουσία στα Βαλτικά, Καζακστάν.
 • opisthorchiasis(cat fluke) - οι πιο έντονες εστίες καταγράφονται στο Καζακστάν.
 • ηπατική αναταραχή- πανταχού παρούσα. Τα κρούσματα καταγράφονται στην Υπερκαυκασία, την Κεντρική Ασία και τη Βαλτική.
 • εχινοκοκκίαση, κυψέλη- στη Μολδαβία, στα νότια της Ουκρανίας, στον Καύκασο.

Υπάρχουν περισσότερες από ενάμισι ποικιλίες αυτών των παρασίτων, αλλά οι πιο συχνές είναι "μόνο" περίπου 35 είδη. Ανάλογα με τη θέση των παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα, αυτές οι ασθένειες ταξινομούνται ως ιστός και αυλός.

Παράσιτα ιστών.

Εάν τα παράσιτα και οι προνύμφες τους βρίσκονται στους ιστούς του ανθρώπινου σώματος, στον υποδόριο ιστό, μετακινούνται ελεύθερα μέσω του κυκλοφορικού ή του λεμφικού συστήματος, μια τέτοια ασθένεια ονομάζεται ιστική νόσος (σχιστοσωμίαση, εχινοκοκκίαση).

Ημιδιαφανή παράσιτα.

Εάν τα παράσιτα εντοπίζονται στα έντερα ή σε άλλες εσωτερικές κοιλότητες του ανθρώπινου σώματος, τότε μια τέτοια ασθένεια ονομάζεται αυχενική (ταινίες, σκουλήκια).

Τα παράσιτα διακρίνονται επίσης από τη συγκεκριμένη τοποθεσία τους (οικότοπος) σε ένα άτομο, ως οικοδεσπότης του.

Εξωτερικά παράσιτα.

Αυτό το είδος παρασιτίζει στο δέρμα του ανθρώπινου σώματος ακριβώς έξω, δεν ζει μέσα στον ξενιστή, αλλά το χρησιμοποιεί μόνο κατά τη διάρκεια της σίτισης (κουνούπια, ψύλλοι, κρότωνες, ψείρες, ιππέες, σφήκες, βδέλλες). . .

Εσωτερικά παράσιτα (έλμινθοι, σκουλήκια, βακτήρια, μύκητες).

Αυτός ο τύπος παρασίτου έχει την ακόλουθη ταξινόμηση:

 • Flatworms (trematodes), στη δομή τους, διμερώς συμμετρικοί ελεύθεροι ή παρασιτικοί οργανισμοί. Το μήκος των τριματοειδών κυμαίνεται από 0, 1 mm έως αρκετά μέτρα, η δομή του αμαξώματος είναι ως επί το πλείστον ισοπεδωμένη, οβάλ ή περισσότερο ή λιγότερο επιμήκη. σε παρασιτικές μορφές είναι εξοπλισμένο με όργανα προσκόλλησης στον «ξενιστή» με τη μορφή κορόιδων, προβοσκίων, αγκιστριών κ. λπ. Οι εκπρόσωποι των επίπεδων σκουληκιών είναι η τουρμπάλαια ή τα σκουλήκια της ακτινοβολίας. οφθαλμίαση (γάτα fluke), πλανάρια, ηπατικό fluke, clonorchus, fasciola, σχιστόσωμα, πνευμονικό fluke.
 • Roundworms (νηματώδη), τα παράσιτα ελεύθερης ζωής αυτής της τάξης ζουν σε αλάτι και γλυκά νερά, εδάφη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μέγεθός τους είναι μικρό, ακόμη και μικροσκοπικό, αλλά μεταξύ των παρασιτικών ατόμων υπάρχουν επίσης αρκετά μεγάλα, φτάνοντας σε μήκος μεγαλύτερο από επτά μέτρα (κητοειδές ελμίνθιο). Οι πιο συνηθισμένοι εκπρόσωποι των σκουληκιών των ανθρώπινων παρασίτων είναι οι σκουλήκια, οι σκουλήκια, τα σκουλήκια, τα φιλάρια, τα ισχυρά στεροειδή, οι αγκυλόστομα, η τριχινέλα, η τοξόκαρα, η ρασίτα.
 • Ταινίες (cestodes, tapeworms),Αυτή η κατηγορία ελμινθών διακρίνεται από ένα χαρακτηριστικό σώμα που μοιάζει με μακριά κορδέλα (από μερικά κλάσματα ενός χιλιοστόμετρου έως δεκάδων μέτρων). Cestodes - σκουλήκια με ένα επίμηκες σώμα, παρόμοιο με μια κορδέλα, που αποτελείται από ένα κεφάλι, ένα λαιμό και μεμονωμένα τμήματα, διακρίνονται από την τεράστια γονιμότητα (ορισμένα είδη είναι ικανά να παράγουν έως 600 εκατομμύρια αυγά το χρόνο) - χοιρινό και βοοειδές ταινίες, ταινία νάνος - η ταινία κυκλοφυλλίδων. echinococcus, alveococcus, ευρεία ταινία, εγκεφάλου προβάτου.
 • Βακτηρίωση. Η βακτηρίωση είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από διάφορους τύπους βακτηρίων και παρασίτων.
  Η βακτηρίωση είναι μια αρκετά διαδεδομένη διάγνωση σε όλο τον κόσμο. Μερικά βακτηρίδια προκαλούνται από βακτήρια ενός τύπου, άλλα προκαλούνται από βακτήρια διαφόρων τύπων. Οι εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας παρασίτων είναι - leptospira, staphylococcus, streptococcus, shigella.
 • Μυκόζες- ασθένειες που προκαλούνται από παρασιτικούς μύκητες. Έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 350 είδη παθογόνων μυκήτων · παρασιτίζουν σε ανθρώπους, κατοικίδια και άγρια ​​ζώα, πουλιά, έντομα, αμφίβια, ψάρια και φυτά. Τα πιο διάσημα παθογόνα μυκητών είναι candida, cryptococci, penicilliums.
 • Τα πρωτόζωα ή τα πρωτόζωα παράσιταείναι μονοκύτταροι οργανισμοί που έχουν ετεροτροφικό τύπο διατροφής, δηλαδή δεν είναι σε θέση να παράγουν οργανικές ουσίες απαραίτητες για τη ζωτική τους δραστηριότητα από ανόργανες. Η συνέπεια αυτού είναι η ανάγκη τους για οργανικές ουσίες που παράγονται από άλλους οργανισμούς (amoeba, lamblia, coccidia, Trichomonas).

Λυπημένα γεγονότα για σκουλήκια και άλλα παράσιτα:

 • Χρόνια, συμπ. ογκολογικές ασθένειεςστο 80% των περιπτώσεων προκαλείται από την επίδραση των παρασίτων (σκουλήκια, μύκητες, πρωτόζωα).
 • Ο αιτιολογικός παράγοντας της opisthorchiasisανήκει στην πρώτη ομάδα καρκινογόνων (προκαλώντας καρκίνο) - σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).
 • Ο νούμερο ένα βιολογικός εχθρός για τον άνθρωπο είναι ο Τριχομόνας.Δημιουργώντας αποικίες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, το Trichomonas οδηγεί στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης με όλες τις συνέπειες.
 • 1989 - η ιδιότητα του Trichomonas ανακαλύπτεται για να μετατρέψει τα συνηθισμένα κύτταρα σε κακοήθη.
 • Παρασιτικά νοσήματα στον κόσμοεπηρεάζουν περισσότερα από 4, 5 δισεκατομμύρια άτομα, 9 στις 10 περιπτώσεις είναι σκουλήκια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).Κάθε τρίτος κάτοικος στην Ευρώπη προσβάλλεται από παράσιτα (συμπεριλαμβανομένων των σκουληκιών)!

Η συχνότητα εμφάνισης παρασίτωσης είναι συγκρίσιμη με την επίπτωση της γρίπης.

Έτσι, υπάρχουν πολλοί τρόποι εισόδου των παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα:

 • Διατροφικά - έλλειψη προσωπικής υγιεινής(μέσω μολυσμένων τροφίμων, νερού, βρώμικων χεριών).
 • Επικοινωνία-νοικοκυριό - δημιουργία εξωτερικών συνθηκών για την ενεργή ανάπτυξη παρασίτων(μέσω ειδών οικιακής χρήσης, από μολυσμένα μέλη της οικογένειας, κατοικίδια).
 • Μεταδοτικό - χωρίς προφυλάξεις(μέσω εντόμων που ρουφά αίμα)
 • Διαδερμικός ή ενεργός - μη συμμόρφωση με τα μέτρα ασφαλείας(κατά την οποία η προνύμφη του παρασίτου διαπερνά το δέρμα ή τους βλεννογόνους στο ανθρώπινο σώμα κατά την επαφή με μολυσμένο έδαφος, όταν κολυμπάτε σε ανοιχτό νερό).